Saoedi-Arabië vervangt olieminister Ali al-Naimi

De Saoedische olieminister Ali al-Naimi, meer dan twintig jaar in functie en beschouwd als de machtigste persoon van de mondiale oliemarkt, moet opstappen.

In een decreet maakte koning Salman in het weekend een hervorming van de regering bekend, waarbij ministeries vervallen en worden samengevoegd. Ali al-Naimi (80) weigerde afgelopen jaren de olieproductie te verlagen, in de hoop de concurrentie van Amerikaanse schalie-olie uit te schakelen.

Overaanbod heeft echter geleid tot een aanhoudend lage olieprijs. Voor Saoedi-Arabië, dat vorig jaar 70 procent van de inkomsten uit olie haalde, is de prijsdaling dramatisch.

Het gezag van al-Naimi liep een flinke deuk op toen hij eind april bij internationaal olie-overleg werd teruggefloten door adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman, nu de machtigste man van het land. Al-Naimi had gesuggereerd dat Saoedi-Arabië kon instemmen met een deal met onder meer Rusland over bevriezing van de olieproductie. Maar Bin Salman blokkeerde de deal.

De nieuwe olieminister, Khaled al-Falih (55) is oud-minister van Gezondheidszorg en oud-topman van staatsoliemaatschappij Aramco. In april presenteerde Bin Salman een hervormingsprogramma. Saoedi-Arabië moet afkicken van zijn „verslaving” aan olie, zei hij. Het ministerie van Olie heet nu het ministerie van Energie, Industrie en Grondstoffen.