Rodrigo Duterte nieuwe president Filippijnen

De omstreden Duterte zegt “met grote nederigheid” het mandaat van het volk te accepteren.

De kersverse Filipijnse president Rodrigo Duterte.
De kersverse Filipijnse president Rodrigo Duterte. Foto: Bullit Marquez / AP

Rodrigo Duterte is de nieuwe president van de Filippijnen. Dat meldt persbureau AFP maandag, op gezag van een door de overheid geaccrediteerde organisatie die toezicht houdt op de verkiezingen. Eerder op maandag werd al duidelijk dat de omstreden Duterte afstevende op de verkiezingsoverwinning. Duterte had de overwinning ook al geclaimd.

Terwijl minder dan 12 procent van de stemmen nog moeten worden geteld, heeft Duterte nu een voorsprong van ruim 5,8 miljoen stemmen op zijn naaste rivalen senator Grace Poe en Manuel Roxas. Hij is hierdoor niet meer in te halen.

Lees ook over de zware last voor de opvolger van president Benigno Aquino III: Gaat een rouwdouw het land leiden?

Duterte zei de overwinning nederig te aanvaarden:

“Het is met nederigheid, grote nederigheid, dat ik het mandaat van het volk accepteer.”

Omstreden

De populistische Duterte (71) was, verdeeld over twee periodes, bijna twintig jaar lang burgemeester van Davao City, de grootste stad van het zuiden van de Filippijnen. Hij zorgde voor veel ophef door enkele extreme uitspraken. Over een verkrachtingszaak in zijn miljoenenstad Davao City zei Duterte: “Ik was boos omdat ze verkracht is. Maar ze was zo mooi dat de burgemeester eerst de beurt had moeten krijgen.”

Op de verkiezingsdag waren er meerdere geweldsincidenten bij protestacties. Gewapende milities openden in verschillende plekken in het land het vuur op stembureaus. Zeker tien mensen kwamen om.