President IJsland niet op voor zesde termijn

Ólafur Ragnar Grímsson ligt in eigen land onder vuur na de publicatie van de Panama Papers.

Ólafur Ragnar Grímsson eind vorig jaar.
Ólafur Ragnar Grímsson eind vorig jaar. Foto: Thibault Camus, / AP

De president van IJsland, Ólafur Ragnar Grímsson, zal zich in juni niet beschikbaar stellen voor een zesde regeringstermijn, meldt persbureau Reuters maandag. Grímsson, die sinds 1996 president is van het land, had eerder laten weten een nieuwe regeringstermijn te ambiëren. De 72-jarige president ligt sinds de publicatie van de Panama Papers onder vuur.

Uit het datalek bleek dat de familie van zijn vrouw een holding heeft in een belastingparadijs. Hij heeft zelf altijd alle betrokkenheid ontkend.

Eerder stapte premier op

In IJsland leidden de onthullingen uit de Panama Papers in april tot volkswoede. Betogers in hoofdstad Reykjavik namen geen genoegen met het aftreden van premier Sigmundur Davíd Gunnlaugsson begin april.

Gunnlaugsson stapte op, nadat hij veel kritiek kreeg wegens een offshorebedrijf van zijn vrouw, dat een belang van 500 miljoen IJslandse kroon (nu ongeveer 3,6 miljoen euro) had in in problemen geraakte IJslandse banken. De premier was enige tijd mede-eigenaar van dit bedrijf en had dus een persoonlijk belang in de overeenkomst die hij sloot met schuldeisers van de in 2008 omgevallen banken. Hij was de eerste prominente persoonlijkheid die een prijs moest betalen voor de publicatie van de Panama Papers.