België zet leger in bij opstanden in gevangenissen

In zeker twee Belgische gevangenissen zijn gedetineerden dit weekend in opstand gekomen tegen hun leefomstandigheden. Zaterdagavond bezetten ruim tweehonderd gedetineerden de binnenplaats van de gevangenis van Merksplas, nabij de Nederlandse grens. Ruiten werden ingegooid en cellen in brand gestoken. Zondagavond werd in Antwerpen de politie ingezet om tientallen gedetineerden terug in hun cellen te dwingen.

De opstanden leggen de crisis in het Belgische gevangeniswezen bloot: schrijnend personeelstekort, te veel gevangenen op één cel, geen omkijken naar psychiatrische gevangenen en aftandse gebouwen.

Ook onder de bewakers heerst onvrede. Sinds twee weken staken cipiers van gevangenissen in Wallonië en Brussel vanwege de toenemende werkdruk. Voor politieagenten, die de stakende cipiers vervangen, is de maat nu ook vol. Zij dreigen op hun beurt met stakingen. Justitie moet haar eigen problemen intern oplossen, zeggen de politievakbonden.

In afwachting van een politiek debat over de gevangeniscrisis wordt nu voor het eerst in de Belgische geschiedenis het leger ingezet om de rust in gevangenissen te bewaren. Dit moet volgens minister van Justitie Koen Geens, „de basisrechten van gedetineerden verbeteren”.

Gevangenen verzetten zich steeds luider tegen de „inhumane behandeling”. België werd vanwege de afwezigheid van psychische zorg voor gedetineerden al herhaaldelijk veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.