Ondervoorzitter Assemblée weg om seksuele intimidatie

Het gedrag van Denis Baupin zou bij de partijleiding al langer bekend zijn geweest.

Het groene parlementslid Denis Baupin.
Het groene parlementslid Denis Baupin. Foto: Martin Bureau / AFP

Een van de ondervoorzitters van de Franse Assemblée Nationale, het groene parlementslid Denis Baupin, is maandag opgestapt nadat verschillende vrouwelijke collega’s hem publiek hebben beschuldigd van seksuele intimidatie. De affaire, die al enige jaren zou duren, brengt opnieuw het vermeende machisme in de Franse politiek onder de aandacht.

Acht vrouwen die de laatste jaren in de groene partij EELV met Baupin (53) werkten, bevestigden door hem te zijn betast of suggestieve sms’jes te hebben ontvangen. Vier van hen spraken daar maandagochtend over op de radiozender France Inter.

“Hij duwde me tegen een muur, hield mijn borsten vast en probeerde me te kussen”, zei parlementslid Sandrine Rousseau over een incident dat in 2011 plaatshad tijdens een vergaderpauze. Haar collega Isabelle Attard zei dat ze “bijna dagelijks” werd lastiggevallen met seksueel getinte sms-berichten. “Ik hou van je kont”, stond daar onder andere in.

Wangedrag al langer bekend

Het gedrag van Baupin zou bij de partijleiding al langer bekend zijn geweest. “Ah, hij is weer begonnen”, kreeg Rousseau naar eigen zeggen te horen toen ze haar beklag deed. “Iemand anders zei: dit zijn dingen die heel vaak gebeuren.”

De advocaat van Baupin noemt de beschuldigingen in een verklaring op de site van de politicus “leugenachtig” en “lasterlijk”. Baupin heeft zijn functie als ondervoorzitter slechts neergelegd om “de instituties van de republiek te beschermen” en om zich te kunnen verdedigen.

Baupin is de echtgenoot van minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse. Beiden stapten onlangs om politieke redenen uit de al langer zieltogende groene partij EELV. “Veel mensen hebben zich stilgehouden om zijn echtgenote niet te kwetsen”, zei Attard.

Twitter avatar Denis_Baupin Denis_Baupin #mettezdurouge contre les violences faites aux femmes. Des députés s’engagent #8mars https://t.co/nN6PtOl22P https://t.co/XGoVOKnzaY

Dat de vrouwen nu toch naar buiten treden zou te maken hebben met een foto die Baupin op Wereldvrouwendag, 8 maart, op Twitter plaatste. Met een aantal andere mannelijke politici had hij zijn lippen gestift om op ludieke wijze aandacht te vragen voor “geweld tegen vrouwen”. Dat werd een aantal van zijn slachtoffers iets te veel.

Handtastelijkheden en seksistische opmerkingen zijn in de Franse politiek zo gangbaar dat een groep van veertig vrouwelijke journalisten vorig jaar in een manifest in de krant Libération een opsomming maakte. Zij schreven dat ze hadden gehoopt dat de vervolging van voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn voor poging tot verkrachting de omgangsvormen zou veranderen, maar dat was niet het geval.