Noord-Korea arresteert BBC-journalist

Het regime is boos over de verslaggeving van de Britse journalist en is van plan hem uit te zetten.

De ruim 3.400 gedelegeerden van de Koreaanse Arbeiderspartij op het partijcongres. De foto is genomen en verspreid door de Noord-Koreaanse overheid.
De ruim 3.400 gedelegeerden van de Koreaanse Arbeiderspartij op het partijcongres. De foto is genomen en verspreid door de Noord-Koreaanse overheid. Foto AP

De Britse journalist Rupert Wingfield-Hayes is samen met twee collega’s van de BBC opgepakt in Noord-Korea. Het autoritaire regime is ontevreden met de verslaggeving van het drietal en is van plan ze het land uit te zetten.

De BBC meldt dat de drie collega’s, naast Wingfield-Hayes een producer en een cameraman, afgelopen vrijdag op het punt stonden het land te verlaten toen ze op het vliegveld werden gearresteerd. Nadat de journalist acht uur was ondervraagd kreeg hij te horen dat hij wordt uitgezet en nooit meer hoeft terug te komen.

De Noord-Koreaanse regering is ontevreden over een reportage van de BBC over het dagelijks leven in de hoofdstad Pyongyang en noemt de verslaggeving “een belediging van de waardigheid” van het land, aldus AP. Een collega van de BBC, ook in Noord-Korea, zei tegen Reuters dat Wingfield-Hayes de authenticiteit van een ziekenhuis waar de journalist was rondgeleid in twijfel had getrokken. De Britse journalist zou een excuusbrief hebben geschreven, maar moet desalniettemin vertrekken.

Wingfield-Hayes is sinds 2012 correspondent in Tokio voor de BBC, en werkte eerder onder meer als correspondent in het Midden-Oosten en Rusland.

Partijcongres

Het drietal vergezelde een groep van Nobelprijs-laureaten die een onderzoeksreis door Noord-Korea maakte. Ze waren net als pakweg honderd andere buitenlandse journalisten in Noord-Korea om verslag te doen van het eerste partijcongres van de aan de macht zijnde Koreaanse Arbeiderspartij in 36 jaar.

Lees meer over het bijzondere partijcongres in Noord-Korea: Met dit partijcongres bevestigt Kim Jong-un zijn alleenheerschappij

Noord-Korea, dat bekend staat als een van de meest ontoegankelijke landen ter wereld, doet er echter alles aan om te voorkomen dat er daadwerkelijk journalistiek werk verricht kan worden door de aanwezige internationale pers. Toegang tot het theater waar het congres gehouden wordt is verboden. Journalisten mogen enkel onder begeleiding afreizen naar locaties die het regime heeft uitgezocht, maar niets te maken hebben met de politieke bijeenkomst zelf.