Noordbrabants Museum sluit Bosch-expositie met “dubbel gevoel”

Het museum trok met de gisteravond gesloten expositie Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie een record aantal bezoekers.

Met een harmonie op het plein voor het museum en een fakkeldrager die een vlam naar de Markt in Den Bosch droeg is de expositie Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie gesloten. “We geven het vuur door naar de andere onderdelen van het Boschjaar”, aldus directeur van Het Noordbrabants Museum Charles de Mooij.

De tentoonstelling is in drie maanden tijd door 421.700 mensen bezocht, een absoluut record voor het museum. Vorig jaar ontving Het Noordbrabants Museum 185.000 bezoekers over het gehele jaar. De succesvolle tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum trok 520.000 bezoekers.

Afgelopen zondagavond sloot de tentoonstelling definitief, nadat het in het sluitingsweekend van zaterdagochtend zeven uur tot zondagavond elf uur doorlopend geopend was. Tot drie keer toe verlengde het museum de openingstijden vanwege de enorme belangstelling. „We hadden verwacht dat het druk zou worden, maar deze aantallen hebben al onze verwachtingen overtroffen.”

Museumdirecteur Charles de Mooij deed zondagavond persoonlijk het licht uit: “Met een beetje een dubbel gevoel. Voldaan dat het zo succesvol is geweest, maar ook ontzettend jammer dat het over is. Ik zag zelfs een paar collega’s een traantje wegpinken.”