In beeld

Met z’n allen naar de dierentuin

Het gaat goed met de dierentuinen in Nederland. Het was er de afgelopen dagen zó druk dat bezoekers werden ontmoedigd te komen. Peter de Krom fotografeerde zondagmiddag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Zondagmiddag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam valt de drukte wel mee.
Peter de Krom
Donderdag 5 mei was voor de dierentuinen een hoogtepunt.
Peter de Krom
Op die dag, toen Hemelvaart en Bevrijdingsdag samenvielen, bijna iedereen vrij was én de zon volop scheen, telde Blijdorp circa 13.000 bezoekers.
Peter de Krom
Dat is bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat het park op een ‘normale’ dag ontvangt.
Peter de Krom
Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek beleefde 5 mei zelfs een van de drukste dagen ooit.
Peter de Krom
Het gaat sowieso goed met de bezoekersaantallen van de parken. Vorig jaar verkocht Blijdorp 5 procent meer dagkaarten dan het jaar daarvoor en kwam het totaal aantal bezoekers op ruim 1,5 miljoen.
Peter de Krom
Beekse Bergen zag in 2015 een stijging van 6 procent en kwam op 930.000 bezoekers uit. Ouwehands Dierenpark Rhenen noteerde een groei van 1,3 procent en kwam uit op 997.500 dierentuinliefhebbers.
Peter de Krom
De dierentuinen investeren continu in nieuwe dieren, nieuwe verblijven en faciliteiten. In Blijdorp is een Congolees regenwoud voor de zeldzame okapi’s en Afrikaanse vogelsoorten geopend.
Peter de Krom
Social media dragen ook bij aan de populariteit van de parken. Mensen delen foto’s van de dieren, ze houden elkaar op de hoogte van de gebeurtenissen. „Het is gratis mond-tot-mondreclame”, zegt Blijdorp-woordvoerder Constance Alderlieste.
Peter de Krom
Maar afgelopen weekend was het in Blijdorp, tegen alle verwachtingen in, niet afgeladen druk.
Peter de Krom
„Maar, het was ook bijna dertig graden”, vertelt Bartjan Bakker, hoofd van de vakgroep Plant & Dier van het park. „Met snikheet weer zoeken mensen eerder verkoeling op het strand. Al is het hier in de tuin op bepaalde plekken ook heerlijk, hoor.”
Peter de Krom