Chinese export loopt terug

Staalbedrijf Rizhao in de Oost-Chinese provincie Shandong.
Staalbedrijf Rizhao in de Oost-Chinese provincie Shandong. Foto AFP

China heeft zijn export vorige maand opnieuw zien slinken, na een opleving in maart. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid zondag heeft gepubliceerd. De export van ’s werelds op een na grootste economie kromp in april met bijna 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer steeg in maart nog met 11,5 procent, uitgedrukt in dollars. Daarmee was in die maand sprake van herstel na achtereenvolgende maanden van krimp. In de eerste vier maanden van 2016 slonk de Chinese export in totaal met 7,6 procent. De import nam vorige maand met bijna 11 procent af.

China realiseerde daarmee een handelsoverschot van 45,6 miljard dollar (40 miljard euro), tegen bijna 30 miljard dollar in maart. De handelscijfers waren beduidend slechter dan economen hadden voorspeld. Zij rekenden in doorsnee op een stagnatie van de export en een veel kleinere afname van de import. In het eerste kwartaal van 2016 zwakte de groei van de Chinese economie af tot het laagste niveau sinds de financiële crisis. (ANP)