Boeken

Libris Literatuurprijs 2016 voor Connie Palmen

Palmen wint de prijs voor ‘Jij zegt het’, een roman over dichtersechtpaar Sylvia Plath en Ted Hughes.

Connie Palmen wint de Libris Literatuurprijs 2016 voor het boek 'Jij Zegt Het'.
Connie Palmen wint de Libris Literatuurprijs 2016 voor het boek 'Jij Zegt Het'. ANP KIPPA EVERT ELZINGA

Meestal wint de gedoodverfde winnaar de prijs niet, maar dit jaar gaat die wet niet op. De Libris Literatuurprijs 2016 gaat naar Connie Palmen, voor haar roman Jij zegt het.

De jury prees haar maandagavond in een sjiek diner in het Amstel Hotel om het “huiveringwekkende verbond dat verlangen en gemis, liefde en dood’ in haar roman zijn aangegaan; een roman ook waarin dromen en inktzwarte nachtmerries samenkomen”.

Lees ook: Interview Connie Palmen: “Ik wilde voelen wat het is een Judas te zijn.”

Al eerder had de jury bij de bekendmaking van de shortlist geschreven:

Jij zegt het is niet alleen het tragische en ontroerende verhaal van een beroemde liefdesdood. Het is ook een roman waarin op het genre van de biografie, het beschrijven van andermans leven – de schoonheid en de vuige kanten – messcherp wordt gereflecteerd. Palmen wordt niet meegesleurd door de modderstroom van roddels en clichés. Integendeel: zij heeft de liefde tussen Hughes en Plath wakker gekust.”

In haar roman vertelt de dichter Ted Hughes zijn versie op de liefde tussen hem en Sylvia Plath, die in 1963 zelfmoord pleegde. Hughes, die als “brute verrader” werd gezien en door zijn ontrouw medeschuldig aan de zelfmoord van Sylvia Plath, krijgt bij Palmen een stem waarin de “onderhuidse razernij door Palmen zeer knap onophoudelijk voelbaar wordt gemaakt”, zo oordeelde deze krant.

Kiss of death

Omdat ze door iedereen getipt werd als favoriet, en haar collega auteur P.F. Thomése bij de bekendmaking van de shortlist haar zelfs de kiss of death gaf in de hoop de prijs zo af te dwingen voor zijn roman De onderwaterzwemmer, was ze twee weken lang voor de uitreiking chagrijnig geweest liet ze aanwezigen weten.

Een uur voor de uitreiking was ze naar eigen zeggen echter niet meer zenuwachtig, in tegenstelling tot de anderen genomineerden. Naast P.F, Thomése waren dat Thomas Verbogt, Alex Boogers, Joke van Leeuwen en Inge Schilperoord.

Haar al dan niet aanwezige zenuwen zette ze kracht bij door tijdens het applaus voor de zes genomineerden op de wc te zitten. Ze was echter ruimschoots op tijd terug. De gasten moesten nog een kwartier wachten op de uitkomst die tijdens Nieuwsuur bekend gemaakt zou worden.

Toen het eenmaal zo ver was gaf Palmen in haar dankwoord te kennen dat ze een beetje bang was geweest omdat in het woordje gedoodverfde winnaar het

“woord dood zat. Dat het zou worden zoals bij Ajax – PSV, maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

Behalve een cheque van €50.000,-, die ze uit handen kreeg van Paul Kleyngeld, voorzitter van de organiserende stichting,  ontving Palmen een bronzen legpenning, die haar werd uitgereikt door minister Jet Bussemaker.