Noord-Korea zal niet als eerste kernwapens inzetten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft dit weekeinde verzoenende taal gesproken op het bijzondere partijcongres in de hoofdstad Pyongyang. Kim zei dat zijn land een verantwoordelijke atoommacht is en alleen kernwapens zal inzetten als zijn land wordt aangevallen met kernwapens. Ook zei Kim dat Noord-Korea bereid is de betrekkingen met „vijandige” landen te verbeteren. In het bijzonder riep hij op tot meer gesprekken met Zuid-Korea om de kans op misverstanden en wederzijds wantrouwen te verminderen. Hij zei dat de VS, door het streng communistische Noord-Korea gezien als de aartsvijand, zich niet moeten bemoeien met Koreaanse aangelegenheden.

Het congres van de alleenheersende Arbeiderspartij is het eerste in 36 jaar. In 1980, bijna drie jaar voor de geboorte van de huidige Kim, kwamen de ruim 3.000 ‘volksvertegenwoordigers’ voor het laatst bijeen. Kims vader, de in december 2011 overleden Kim Jong-il, riep de partij nooit bijeen. Waarnemers gaan ervan uit dat het congres vooral is bedoeld om Kims leiderschap te bevestigen.

Kim kondigde ook de presentatie aan van een nieuw economisch vijfjarenplan voor Noord-Korea. Er is meer handel nodig, zei hij , zonder concrete hervormingen te noemen. De tekst van zijn speech werd zondag bekendgemaakt, maar is wellicht zaterdag al uitgesproken. (NRC)