Kijken: jaarlijkse militaire parade Moskou

Wie van tanks, vliegtuigen en militaire discipline houdt, kan vandaag zijn hart ophalen bij de jaarlijkse militaire parade van het Russische leger, op het Rode Plein in Moskou.

Foto: Grigory Dukor / Reuters

Tanks, vliegtuigen, helikopters in formatie en een compleet overzicht van de Russische strijdkrachten: alles werd maandag uit de kast gehaald tijdens de Dag van de Overwinning, een Russische feestdag. Hiermee is dit jaar voor de 71ste keer de overwinning op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gevierd.

In het hele land worden in dat kader militaire parades gehouden, waarvan de grootste traditioneel op het Rode Plein in Moskou plaatsvindt. Daar marcheerden dit jaar 5.000 soldaten voorbij, onder toeziend oog van president Vladimir Poetin. Deze editie kende een primeur: er liepen voor het eerst vrouwelijke militairen mee in de parade.

De Russische nieuwszender RT heeft de militaire feestelijkheden uit Moskou helemaal uitgezonden. Kijk ze hier terug.

Vorig jaar werd de parade geboycot door Westerse leiders, uit protest tegen de Russische annexatie van de Krim. Toen werd beweerd dat het de grootste parade ooit was. Was die bewering juist? NRC checkte het.