Kamerleden willen vaart maken met Panama-ondervraging

Er moet zo snel mogelijk een parlementaire ondervraging komen naar de Papers, vinden de Kamerleden.

Het hoofdkantoor van Mossack Fonseca in Panama.
Het hoofdkantoor van Mossack Fonseca in Panama. Foto Carlos Jasso / Reuters

Het voorstel voor een parlementaire ondervraging naar aanleiding van de Panama Papers is af. De initiatiefnemers hebben de opzet maandag rondgestuurd aan de commissie Financiën die haar later deze maand zal bespreken. Het was eigenlijk de bedoeling om voor het meireces al met plannen te komen, maar dat bleek te kort dag. Daardoor lukte het niet meer om de ondervraging nog voor de zomer te laten plaatsvinden.

De ondervraging is een soort snellere miniversie van de parlementaire enquête. SP, PvdA en GroenLinks willen het nieuwe instrument voor het eerst in de parlementaire geschiedenis inzetten om te kijken of en hoe er een einde gemaakt kan worden aan schimmige fiscale constructies.

De eerste verhoren staan vooralsnog op de agenda voor half september. Het onderzoek is er op gericht te achterhalen op welke manieren belasting ontweken of ontdoken kan worden, welke daarvan het populairst zijn en welke mogelijkheden er zijn om die constructies tegen te gaan. Getuigen die de commissie hierover onder ede wil horen, moeten verplicht meewerken.

Het is de bedoeling binnen enkele weken de commissie samen te stellen, zodat die zich aan de hand van stukken en informatie van experts vast kan voorbereiden. Intussen moet de Kamer nadenken over de precieze onderzoeksvraag die eind juni moet worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dat geeft het parlement ook tijd om de wetgeving die de ondervraging mogelijk maakt formeel af te ronden, schrijven de initiatiefnemers. Verder willen de Kamerleden overleg met het Openbaar Ministerie “om te voorkomen dat mogelijk onderzoek in het kader van het strafgerecht op enigerlei wijze zou worden belemmerd”, en worden toezichthouders en regelgevers als de FIOD en De Nederlandsche Bank betrokken. Half mei wordt het voorstel besproken in de commissie Financiën.

Uit de Panama Papers, een verzameling van 11,5 miljoen documenten van de juridische adviseurs van het Panamese Mossack Fonseca, was op te maken welke constructies worden toegepast om belasting te ontwijken. Via complexe constructies met rechtspersonen in het buitenland, houden vermogende individuen hun geld buiten het zicht van de fiscus. Sinds maandagavond zijn de stukken voor iedereen doorzoekbaar.