#Huisje

Waarom in de media? Premier Rutte ging in huisjes van vluchtelingen kijken.
Waar komt het vandaan? Rutte’s voorkeur voor verkleinwoorden.

„Hoi”, zegt Rutte tegen een klein jongetje voor een tent.
„Hoi”, zegt Rutte tegen een klein jongetje voor een tent. ANP / Koen van Wee

Of ze nog meer huisjes in gingen, vroeg premier Mark Rutte. Anders knoopte hij zijn schoenveters weer vast.

De premier was in het vluchtelingenkamp in Ghaziyeh, een dorpje in het zuiden van Libanon, samen met minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA). „Ik vind het zo leuk om in hun huisjes te kijken”, zei Rutte in de Volkskrant over de tenten van Syrische vluchtelingen „Het zijn toch ook huisjes? Volgens mij noemen de mensen het zelf ook zo, het zijn hun huisjes geworden.”

De verontwaardiging op Twitter duurde langer (dagen) dan Ruttes bezoek aan Libanon (zes uur). Het probleem was enerzijds het gebruik van ‘leuk’ („is Rutte op excursie naar Madurodam geweest?”), anderzijds het gebruik van ‘huisje’ („Premier Rutte (9) speelt ‘huisje’ in vluchtelingenkamp Libanon”).

Twitter avatar RMvanDobben R.M. van Dobben En weer een verwarde man in het nieuws.

#huisjes

Nu moet gezegd: verkleinwoorden hebben een prominente plek in de Nederlandse taal. We zitten in shirtjes in het zonnetje met een biertje, terwijl we op de barbecue – deze wekt nog weleens ergernis – een vleesje bakken. Soms heeft het een liefkozend effect, denk schatje of mannetje.

Verkleinwoorden worden ook denigrerend gebruikt. Zo sprak PVV-leider Geert Wilders over de vriendjes van de pers van fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66), en deed hij de bijdragen van voormalig PvdA-leider Job Cohen af als geprepareerde tekstjes. Het medisch tuchtcollege berispte eens een bedrijfsarts die een werknemer mevrouwtje had genoemd: dat was neerbuigend, zo werd geoordeeld.

Het probleem met ‘huisje’ is ook dat het op zichzelf wel wat gezelligs heeft. Ties en Petra willen gewoon huisje-boompje-beestje. Bart-Jan huurt een vakantiehuisje (zelden: huis) in Babyloniënbroek. En dan is er nog het Engelse to play house: vadertje en moedertje spelen. Knus, en mijlenver van een tentenkamp met afval en vliegen.

Het taalgebruik lijkt in lijn te liggen met eerdere ‘Ruttismen’, zoals ooit gehoord in een debat over de kosten van het koninklijk huis, waar Rutte sprak over containertjes (de werkruimte van koning Willem-Alexander, die ruim vier ton ging kosten) en het steigertje bij de villa in Griekenland.

Wellicht is de verkleinzucht optimistisch bedoeld, in de hoop de pijn wat af te zwakken. Maar laat tentenkampje toch maar even zitten.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia