Hoe internettrol Ken M zijn ‘vak’ uitoefent

VOX spoorde Ken M op, een van de bekendste internettrollen. Of is VOX zelf getrold?

Beeld iStock

Nog niet zo heel lang geleden had het woord ‘trol’ één betekenis: “Demonisch, mensachtig wezen in de Scandinavische mythologie,” aldus de Van Dale. Maar sinds het wereldwijde web ons leven beheerst, is er een bijgekomen: “Iem. die zich op internet stelselmatig misdraagt door te schelden, te pesten, te dreigen enz.”.

Ken M is zo’n internettrol, al valt het met het misdragen wel mee. De persoon die zich op sociale media verbergt achter profielfoto’s van vriendelijke bejaarden, reageert quasi-ontwetend op de meest uiteenlopende onderwerpen en wakkert daarmee de furie aan bij mede-internetters. Maar schelden doet hij niet. Niemand weet wie er achter het alias zit, toch spoorde VOX hem op. In een video doet Ken M - uiteraard anoniem - zijn verhaal.

Bacon = platte hotdog

Door zijn vooral grappige comments heeft Ken M vele fans. Op Facebook heeft zijn pagina bijna 50.000 likes, op Twitter vergaarde hij een kleine 40.000 volgers, op Reddit heeft hij 150.000 sympathisanten.

“Ik speel een welwillende malloot op internet,” zegt Ken M over zijn ‘metier’. “Toen ik er achterkwam dat rationele discussies geen zin hadden, ben ik ze maar zo irrationeel mogelijk gaan maken.”

Zijn favoriete trolomgeving is Yahoo: “Daar zitten wat oudere mensen.” Maar Ken M heeft wel anderen nodig om te slagen: degenen die de trol ‘voeren’. Onder een artikel over bacon plaatst Ken M een eerste comment: “Wij maken onze eigen bacon”. Daar reageert iemand op met: “?”. Dan heeft Ken beet en gaat hij erover heen met zijn punch line: “Mijn vrouw plet hot dogs met een deegroller.”

Bekijk hier een bloemlezing van zijn meest gewaardeerde comments.

Zelf getrold

Eigenlijk beschouwt Ken M zichzelf als een antitrol: “Er is zoveel gemeenheid op internet die onnodig is.” Met zijn onnozele reacties en de nare comments die daarop volgen, is gelijk duidelijk welke internetters vervelend zijn. Ken: “Ik vind het een interessant dynamiek. De Onschuldige Idiote Goedzak vs. Onnodig Vijandige Klootzakken.”

In de commentsectie van de Youtube-video van VOX, suggereren sommigen dat VOX met dit portret zelf getrold is. ‘Geraldine Lancaster’ schrijft: “You got trolled, Ken M is an internet meme that many people pretend to be.” De beheerder van VOX reageert sportief, maar verwijst de theorie naar het rijk der Scandinavische mythologie:

“I actually sort of am amused by the idea we got trolled — but Ken M is a moderator of the KenM subreddit, so everything there was actually made by him. And he also runs the Facebook page, which is how we first contacted him. -Phil”

En dan barst de discussie echt los.