Farmabedrijf Fagron gered met financiële houdini-act

Met een bankier aan het roer lijkt medicijnenhandelaar Fagron uit de problemen te komen. Investeerder Waterland wordt een van de eigenaren.

Bankiers tevreden, nieuwe geldschieters akkoord en een fiat van de bestaande aandeelhouders. Het lijkt erop dat het in ernstige moeilijkheden verkerende Fagron is gered.

Het Vlaams-Nederlandse bedrijf dat grondstoffen levert aan apothekers om pillen mee te draaien, zal maandagmiddag in het Crown Plaza Hotel in Antwerpen een rampjaar toch nog feestelijk kunnen afsluiten op zijn reguliere aandeelhoudersvergadering.

Fagron maakte vrijdag bekend een akkoord te hebben met de banken. Daarnaast hebben de aandeelhouders op 4 mei op een buitengewone vergadering ingestemd met een reddingsplan waarbij tot 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen kunnen worden uitgegeven.

Daarmee is de meest acute geldnood van de onderneming gelenigd. Fagron (2.200 werknemers) kwam vorig jaar in financiële problemen doordat het zich in de Verenigde Staten misrekend had. Overnames in de VS bleken een miskoop. Het resulteerde in tegenvallende resultaten en een optater voor de balans. Op een omzet van 473 miljoen euro leed het bedrijf 202 miljoen verlies.

Vertrouwenscrisis

Oprichter en toenmalig topman Ger van Jeveren zette het bedrijf vorig jaar in de etalage. De beursgenoteerde onderneming met hoofdkantoor in Rotterdam zocht een veilig huis om in onder te worden gebracht. Maar Van Jeveren verloor het vertrouwen, ook van beleggers.

De beurskoers kelderde van boven de 43 euro vorig jaar zomer naar onder de 5 euro eind 2015. Op 14 december 2015 legde Van Jeveren per direct zijn functie neer en maakte het bedrijf bekend dat het plan om door een andere partij gered te worden werd geschrapt.

In plaats daarvan koos opvolger Hans Stols voor een redding op eigen kracht. De oplossingen die hij sindsdien vond verraden zijn financiële expertise. Stols is een voormalig bankier van ABN Amro die naast zijn huidige werk adviseur is van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

De afgelopen maanden volgde de ene houdini-act de andere snel op. Stols regelde eerst uitstel bij de banken, die konden eerder verstrekte leningen direct opeisen omdat Fagron niet meer aan de voorwaarden van de kredieten voldeed.

Vervolgens organiseerde hij een kapitaalinjectie van een paar nieuwe investeerders. De belangrijkste geldschieter, die straks een nog onbekend aantal aandelen verwerft, is private equity-fonds Waterland. Met die investeerders was wel wat getouwtrek over de prijs waartegen zij nieuwe aandelen kunnen verwerven, maar Stols wist uiteindelijk met allen een deal te sluiten.

De makkelijkste onderhandelingen waren ongetwijfeld die met zichzelf, want dat deed Stols ook. De topman is tevens een van de nieuwe aandeelhouders. In dat opzicht is Fagrons redding een management buy-out. Ondertussen hadden weer andere grootaandeelhouders weinig fiducie in de reddingsplannen. Zij verkochten de afgelopen maanden hun stukken. Een van die verkopers was zakenbank Goldman Sachs, dezelfde bank van wie Stols zegt af en toe adviseur te zijn.

Tweede emissie

Vorige week keurden aandeelhouders het plan goed dat de nieuwe investeerders tot 131 miljoen aan nieuwe aandelen kunnen verkrijgen. Vervolgens zal er een tweede emissie komen waarbij iedereen nieuwe aandelen Fagron kan bijkopen tot het bedrag van 220 miljoen euro is bereikt – een enorme kapitaalinjectie, want het bedrijf is op dit moment een slordige 200 miljoen op de beurs waard.

Onder beleggers heeft de nieuwe topman enig vertrouwen teruggewonnen. Achteraf bezien stond het aandeel Fagron op het dieptepunt op de dag dat oprichter Van Jeveren eind vorig jaar vertrok. Sindsdien is het aandeel meer dan de helft in waarde gestegen. Dat zijn bijzondere rendementen, maar de eigenaren van Fagron hebben daarvoor veel meer pijn geleden. De slotkoers van 6,42 euro, vrijdag, blijft een fractie van wat het aandeel vorig jaar zomer waard was. Vanmorgen klom de koers naar 6,84 euro.