Hoogleraar geeft Turkse onderscheiding terug vanwege ‘dictatoriaal wanbeleid’

„Ik heb geen keus meer en moet dit nu doen, juist omdat ik ‘Turkijedeskundige’ heet te zijn”, schrijft hoogleraar Turkse talen Erik-Jan Zürcher.

Erik-Jan Zürcher, een bekende en alom gerespecteerde hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden, geeft een hoge onderscheiding aan Turkije terug die hij ruim tien jaar geleden ontving uit handen van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül. Zürcher maakt dat bekend in een opinieartikel in NRC.

„Ik heb geen keus meer en moet dit nu doen, juist omdat ik ‘Turkijedeskundige’ heet te zijn. Als protest tegen het dictatoriale wanbeleid van Erdogan in Turkije, maar ook als erkenning dat ik het twaalf jaar geleden mis had. Turkije heeft zich niet in de richting van Europa ontwikkeld, zoals in 2002-2006 het geval leek, maar sinds 2007 juist van de EU af. Zover van haar af, dat van een lidmaatschap geen sprake meer kan zijn”, schrijft Zürcher.

Erik-Jan Zürcher is auteur van onder andere Turkey. A Modern History (in het Nederlands uitgegeven als Een geschiedenis van het moderne Turkije). Dit veelvuldig vertaalde standaardwerk heeft ook in het Turks vele oplagen gehaald.

De onderscheiding die Zürcher nu naar eigen zeggen „netjes verpakt” terugstuurt naar de Turkse ambassade, is de gouden Medal of High Distinction van de Republiek Turkije. Hij kreeg de medaille in 2005, wegens zijn inspanningen om de Nederlandse politiek en het lezerspubliek hier voor te lichten over Turkije.