Erdogan wil ook topman Duitse uitgever aanklagen

Mathias Döpfner nam het op voor de komiek Jan Böhmermann die de Turkse president beledigde.

Vlaggen met de voornaamste titels van Axel Springer.
Vlaggen met de voornaamste titels van Axel Springer. REUTERS / Thomas Peter

De Turkse president Erdogan wil ook Mathias Döpfner, topman van de Duitse uitgeverij Axel Springer, aanklagen. Dat zei een Duitse advocaat van Erdogan maandag, zo melden Duitse media.

De topman nam het vorige maand fel op voor de cabaretier Jan Böhmermann in een lang opiniestuk in de Duitse krant Die Welt. Hij noemde het schimpgedicht van Böhmermann over Erdogan “geslaagd”. “Ik moest er hardop om lachen”, aldus Döpfner. Hij besloot de brief met de mededeling dat hij zich inhoudelijk aansluit bij de opmerkingen van Böhmermann. Volgens de bestuursvoorzitter zou het zwichten voor Erdogan kruiperig zijn. Het mediaconcern Axel Springer geeft onder andere de kranten Bild en Die Welt uit.

Böhmermann had eind maart in zijn tv-programma Neo Magazin Royal op de publieke zender ZDF een schimpgedicht voorgedragen over de Turkse president. Die werd afgeschilderd als een geitenneuker die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”. Merkel stond daarna toe dat Böhmermann kan worden vervolgd in een strafzaak wegens deze uitspraken. Het Duitse en Turkse staatshoofd staan op gespannen voet wegens de vluchtelingendeal die de EU met Turkije sloot.

Erdogan had formeel om vervolging van Böhmermann gevraagd. Vervolging om het beledigen van een buitenlands staatshoofd is mogelijk in Duitsland wegens een omstreden wet, mits de Duitse regering toestemming geeft. Een celstraf voor belediging van een buitenlands staatshoofd kan officieel oplopen tot vijf jaar. Een groot deel van de Duitse bevolking ziet het besluit van Merkel als een knieval voor Erdogan. Vorige maand liet de komiek Böhmermann weten dat hij tijdelijk stopt met zijn programma.

Onderscheiding terug

Maandag maakte hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher aan de Universiteit Leiden bekend een hoge onderscheiding terug te geven aan Turkije. In een opiniestuk in NRC schrijft hij:

“Als protest tegen het dictatoriale wanbeleid van Erdogan in Turkije, maar ook als erkenning dat ik het twaalf jaar geleden mis had. Turkije heeft zich niet in de richting van Europa ontwikkeld, zoals in 2002-2006 het geval leek, maar sinds 2007 juist van de EU af. Zover van haar af, dat van een lidmaatschap geen sprake meer kan zijn.”