PSV-fans vieren feest met de burgemeester als hun eigen Van Gaal

Huldiging Duizenden PSV-fans stonden maandagavond in Eindhoven feestend op het Stadhuisplein. Dat hadden ze voor dit weekend niet durven denken.

De huldiging van PSV op het Eindhovense Stadhuisplein.
De huldiging van PSV op het Eindhovense Stadhuisplein. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

„Wij zijn de voetbalhoofdstad. PSV kennen ze in Manchester en in Madrid. De schaal was in Eindhoven, is in Eindhoven en blijft in Eindhoven.”

Hij deed bewust of onbewust een prima imitatie van Louis van Gaal, burgemeester Rob van Gijzel. Als een volksmenner stond hij voor duizenden fans op het Stadhuisplein, zoals Van Gaal dat ooit zo memorabel deed in München. PSV-sjaal onder zijn ambtsketting, overslaande stem - hij zou hem een dag later ongetwijfeld kwijt zijn. „Als alles naar Eindhoven gaat, dan gaat er helemaal niets naar…?” Hij liet het publiek de supporters-hit afmaken. Naar Amsterdam inderdaad. Helemaal niets naar Amsterdam.

Smeets

Want ook in het hockey won Eindhoven de landstitel ten koste van Amsterdam, niet onbelangrijk. Oranje Zwart pakte zijn derde titel op rij door uit geslagen positie in drie wedstrijden van Amsterdam te winnen. De ploeg, per volgend seizoen na een fusie Oranje-Rood, werd eerder op de maandagavond gehuldigd.

Dit sportweekend werd dus dat van Eindhoven. Geen Amsterdammer die het zal hebben gewaagd de beelden van de huldiging in Brabant aan te zetten. Ongeloof, woede en teleurstelling overheersen daar. Dit feest had in Amsterdam moeten zijn, daar was de Ajax-aanhang van overtuigd. Maar dat ging niet door, dankzij die 1-1 van Bryan Smeets van De Graafschap. Ajax-fan Bryan Smeets. Ook maandag ging het over hem. Smeets zou een mediastop hebben ingelast vanwege bedreigingen. De club uit Doetinchem heeft dit ontkend. Er waren wel „negatieve en positieve reacties” gekomen na het gelijkspel, maar dat was niet de reden van de mediastop. „We hebben besloten om de focus op de play-offs te richten.”

De PSV'ers trokken eerst op een platte kar door de feestende stad, waarna ze voor het tweede jaar op rij in hun kampioensshirts op het bordes mochten staan met de schaal. Luuk de Jong voorop, zo belangrijk voor de ploeg, clubtopscorer met 26 doelpunten. Trainer Phillip Cocu bedankte zijn selectie, die „tot de laatste dag heeft gevochten.” Maar ook De Graafschap, voor de knappe prestatie. Het plein deed mee. „Boeren! Boeren!”