Acht agenten dood bij aanslag

De auto waarin agenten in Kairo werden aangevallen Foto AFP

Gewapende mannen hebben zondag acht agenten in burger vermoord in een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Kairo. Ze openden het vuur tijdens een veiligheidsinspectie. De aanslag is opgeëist door het Egyptische filiaal van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De groep noemt de aanslag een vergelding voor gedetineerde vrouwen in Egypte. Extremisten plegen al jaren aanslagen op het Sinaï-schiereiland, maar werden na de militaire staatsgreep tegen president Mohammed Morsi va de Moslimbroederschap steeds actiever. De Egyptische tak van IS voert de opstand aan. Het meeste geweld vindt nog altijd plaats in de Sinaï, een wetteloos gebied waar de extremisten zich schuilhouden. Maar er zijn ook aanslagen geweest in Kairo en andere delen van het vasteland. Meestal zijn dat kleinschalige bomaanslagen op de politie en andere delen van het veiligheidsapparaat. Maar de frequentie van dit soort aanslagen was de afgelopen maanden juist verminderd. (AP)