Douwe Bob heeft een eigen kroeg in Stockholm

Om pers en gasten te ontvangen heeft zanger Douwe Bob zijn eigen pop-up bar geopend in Stockholm, waar hij deze week meedoet aan het Eurovisie Songfestival.

Douwe Bob tijdens de opening van zijn eigen bar in Stockholm. De zanger is in Zweden voor het Eurovisiesongfestival.
Douwe Bob tijdens de opening van zijn eigen bar in Stockholm. De zanger is in Zweden voor het Eurovisiesongfestival. Foto ANP/ Sander Koning

Douwe Bob (23) heeft een bar in Stockholm, met posters van zichzelf op de muur. De bar was er natuurlijk al, de Pet Sounds bar heet het eigenlijk. Douwe Bob mag hem alleen een weekje lenen, speciaal voor het Songfestival. Fool Bar, heet het nu. Net als zijn nieuwe album.

Voor het publiek begint het songfestival morgen. Dan is de eerste halve finale, waar Douwe ook instaat. Voor de 42 deelnemende landen is het festival al meer dan een week bezig. Ze hebben twee keer gerepeteerd, twee persconferenties gegeven en honderden vragen beantwoord. Van de fans die in de stad zijn, op zoek naar hun idolen, maar vooral naar de pers. Op het Songfestival moet je gezien worden.

Douwe Bob wist al hoe het ging, het gelobby. Ze hadden hem gewaarschuwd. Hoe je langs hotellobby’s moet om interviews te geven. Dat zag hij niet zitten. Vandaar die bar.

Lees ook: Meer muziek, minder ego, een interview met Douwe Bob van NRC-redacteur Amanda Kuyper.

Het werkte. De delegaties kwamen, de cameraploegen kwamen langs. Bij de opening, afgelopen zaterdag, werd al snel warm binnen.
Je kunt Douwe Bob eigenlijk ook niets opleggen, blijft zijn entourage van de AvroTros zeggen. Douwe is Douwe, daar doe je niet veel aan. Maar hij heeft het onder controle. Als je hem zo bezig ziet, met zijn zwarte kuif en een bloementatoeage in zijn nek, lachend laverend tussen de camera’s die voor hem zijn gekomen, dan ga je dat geloven.

In de kelder van zijn bar gaf Douwe een optreden. Bij het laatste nummer kwamen ook andere delegaties op het podium om ‘Hey Jude’ te zingen. Cyprus was er, Estland, Frankrijk, Oostenrijk kwamen ook. In het publiek, alleen degenen die van tevoren een bandje hadden gekregen mochten naar binnen, zagen de meesten het optreden door het scherm van hun telefoon of camera.

Overmorgen, een dag na de halve finale, treden The Common Linnets op. En wat nu als Douwe Bob uitgeschakeld wordt? Er was geen andere avond waar nog ruimte was, zegt Douwes manager. En, heel eerlijk, hij kan zich niet voorstellen dat ze de finale niet halen.