Dodental aardverschuiving China loopt op naar 34

Een stroom van zeker 100.000 kubieke meter aan modder en stenen was een heuvel afgegleden.

Een deel van de schade door het natuurgeweld.
Een deel van de schade door het natuurgeweld. REUTERS

Het aantal doden door een aardverschuiving in de Chinese provincie Fujian op zondag is opgelopen tot 34. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag. Vier mensen worden nog vermist.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door hevige regenval afgelopen weekend en trof een grote bouwplaats waar werd gewerkt aan een waterkrachtinstallatie. De stroom van zeker 100.000 kubieke meter aan modder en stenen zakte een helling af de bouwplaats in. De Chinese president Xi Jinping heeft lokale autoriteiten opgeroepen de reddingswerkzaamheden op te voeren. Aanhoudende regenval maakt het echter lastiger voor de hulptroepen.

Ramp na ramp

Fujian ligt in het zuidoosten van China, relatief dichtbij de provincie Shenzhen waar in december 77 mensen omkwamen in een vergelijkbaar incident. Tientallen arbeiders van een vuilstortplaats raakten toen bedolven onder een vijftien meter diepe zee van rode modder, bouwafval en puin. Achteraf bleek dat de vergunning voor de vuilstortplaats verlopen was. Een lokale Chinese krant had al gewaarschuwd dat de 150 meter hoge afvalberg op instorten stond. Ook daar veroorzaakte en stortbui de modderverschuiving.

Aangezien industriële incidenten elkaar opvolgen in China, wordt de veiligheid van de Chinese industriesector internationaal ter discussie gesteld. Corruptie, halfslachtige veiligheidsinspecties en een snelle economische groei liggen aan de problemen ten grondslag.