Dit zijn Iraanse Instagramsterren

In een land waar Facebook, Twitter en Youtube verboden zijn, wijken jonge cabaretiers in spe uit naar Instagram.

‘Filternet’, zo wordt het internet in Iran ook wel genoemd. De Iraanse overheid blokkeert namelijk veel grote sociale mediaplatformen en snoert online critici de mond. Zo belanden Iraanse bloggers vaak achter tralies.

De BBC maakte een item over de Iraanse Instagramsterren die in dit medialandschap opereren. Zoals ‘AfroMangh’, met maar liefst 390.000 volgers op zijn Instagramaccount:

Of ‘MD__Modin’, die zich regelmatig verkleedt als vrouw voor zijn sketches. Hij heeft meer dan een half miljoen volgers.

مرد بايد غيرتى باشه جيگر زنشو در بياره😂❤️ @erfanalirezai ❤️

Een foto die is geplaatst door 🇮🇷Comedian🎥 (@md__mobin) op

De Iraanse bevolking is namelijk wel graag online. Volgens cijfers van het Internet World Stats gebruikt 57 procent van de Iraniërs internet, wat neerkomt op ruim 46 miljoen mensen.

Facebook, Twitter en Youtube zijn geblokkeerd in het land. Veel Iraniërs proberen dat te omzeilen via VPN-verbindingen, maar wie op een illegale verbinding betrapt wordt kan in de gevangenis belanden. De sociale mediasterren die de BBC in de schijnwerpers zet zijn daarom uitgeweken naar Instagram, van origine een fotoapp. Sinds kort kunnen gebruikers daar video’s van maximaal een minuut uploaden.

Waar maken ze grappen over in de filmpjes van maximaal zestig seconden? Nou, bijvoorbeeld over liefdesperikelen, fastfood of stiefmoeders. In ieder geval niet over politiek.

Bekijk het item van de BBC: