‘Deal over beëindigen gevangenisopstand Syrië’

De gevangenen die vastzitten zonder aanklacht zouden worden vrijgelaten als de opstand wordt beëindigd.

Syrische veiligheidstroepen op de binnenplaats van de gevangenis van Hama.
Syrische veiligheidstroepen op de binnenplaats van de gevangenis van Hama. Beeld Reuters

Gevangenen hebben een overeenkomst bereikt met het Syrische regime over het beëindigen van hun opstand in een gevangenis in Hama. Dat meldt persbureau Reuters op basis van mensenrechtenactivisten die in contact staan met de gevangenen.

Gevangenen die vastzitten zonder aanklacht worden vrijgelaten, zo zou zijn afgesproken. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten worden daardoor 26 gevangen vrijgelaten. Er zitten met name politieke gevangenen in Hama opgesloten.

De opstand begon toen vijf gevangenen werden overgeplaatst die, zo ging het verhaal, zouden worden geëxecuteerd in een gevangenis in de buurt van Damascus. De achthonderd gevangenen protesteerden daartegen en gijzelden zeven bewakers. Het Syrische regime heeft vanaf het begin ontkend dat er een rebellie gaande was.

Als reactie op de aanhoudende opstand belegerde Syrische strijdtroepen de gevangenis sinds vrijdag. Daarbij zetten ze rubberen kogels en traangas in, en volgens sommige berichten werd er ook met scherp geschoten. Water en stroom werden afgesloten en ook werd de levering van voedsel stopgezet. De gevangenen deden een beroep op het Rode Kruis om te bemiddelen in het conflict.