Economie

Concurrentie Apple Music doet Spotify goed

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Spotify is harder gegroeid sinds concurrent Apple Music afgelopen juni werd geïntroduceerd. Dat zegt de tweede man van de streamingdienst, Jonathan Forster, tegen Reuters:

“It’s great that Apple is in the game. They are definitely raising the profile of streaming. It is hard to build an industry on your own. Since Apple Music started we’ve been growing quicker and adding more users than before.”

Spotify heeft nu bijna 100 miljoen gebruikers in 59 verschillende landen, waarvan zo’n 30 miljoen betalende. Apple Music is niet de enige concurrent, ook Pandora en nieuwere diensten als SoundCloud en Tidal van rapper Jay Z gaan de strijd met marktleider Spotify aan. En uiteraard YouTube en Google Play Music.

Toch maakt Forster zich niet echt zorgen om al die concurrentie, omdat vrijwel niemand meerdere streamingdiensten naast elkaar zal gaan gebruiken:

“My Internet history would tell me that there’s probably not going to be that many significant players, and then maybe smaller niche cases … maybe there could be a classical music streaming service. It’s a hard business.”

Topman van LendingClub ontslagen

Topman Renaud Laplanche van online-leningenverstrekker LendingClub is ontslagen vanwege de dubieuze manier waarop hij leningen aan de man brengt. Hij was volgens The Wall Street Journal hét gezicht van de hele sector.

LendingClub verkoopt leningen aan consumenten en kleine bedrijfjes door aan investeerders en is daarmee veruit de grootste in zijn soort. Maar het bestuur kan zich niet langer vinden in het business-model dat Laplanche heeft ontwikkeld.

Zo bleek uit een onderzoek van het bestuur dat er voor 22 miljoen dollar aan leningen is verkocht aan een investeerder tegen de criteria in die hij had opgesteld. En dat meerdere medewerkers daarvan wisten. Toen Laplanche dat ontdekte, hield hij informatie over die miljoenenlening achter voor de onderzoekers.

En dat was volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Hans Morris de druppel die de emmer deed overlopen:

“A violation of the company’s business practices along with a lack of full disclosure during the review was unacceptable to the board.”

Beurswaakhond SEC is inmiddels een vooronderzoek begonnen naar de praktijken van LendingClub. Het aandeel verloor na het bekend worden van het vertrek van Laplanche 35 procent van zijn waarde.

Drones kunnen voor 127 miljard dollar aan mensenwerk vervangen

In de hele nabije toekomst kunnen drones al veel werk overnemen van mensen. Vooral in de infrastructurele- en in de landbouwsector, blijkt uit een rapport van PwC waar Quartz over bericht. In totaal kunnen drones voor 127 miljard dollar aan mensenwerk vervangen.

Als ogen in de lucht zijn de onbemande luchtvaartuigen heel nuttig voor bijvoorbeeld veiligheidscontroles, verzekeraars en media en ze kunnen ook gevaarlijk werk zoals in mijnen en in de bouw overnemen van mensen. Giganten als Amazon en Google zetten ook in op drones als bezorgers van hun goederen.

In de landbouw kunnen drones snel gegevens verzamelen en analyseren van stukken land en de gewassen die erop staan, maar ook heel precies sproeien.