Platini weg als UEFA-voorzitter nadat schorsing blijft staan

Het sporttribunaal CAS heeft de schorsing van de Fransman verlaagd van zes naar vier jaar.

Michel Platini.
Michel Platini. Foto Michael Probst/AP

Michel Platini zal moeten opstappen als voorzitter van de UEFA. De Franse voetbalbestuurder had beroep aangetekend tegen zijn zesjarige schorsing door de FIFA, maar het sporttribunaal CAS in Lausanne besloot maandag slechts zijn straf te verlagen van zes naar vier jaar.

Volgens zijn advocaten zal Platini op korte termijn zijn ontslag aanbieden, zo schrijft AFP. Hij is van plan door te procederen via het Zwitserse rechtssysteem. De Europese voetbalbond had zijn voorzitter tot nu toe het voordeel van de twijfel gegeven. Ondanks dat Platini door de FIFA jarenlang werd geschorst, kreeg hij van de UEFA de tijd om zijn naam te zuiveren en ging de bond tussentijds niet op zoek naar een opvolger. Die strijd zal nu alsnog losbarsten. Een van de namen die rondzingt als opvolger is die van de Nederlandse voorzitter van de KNVB, Michael van Praag.

Platini had in februari bij het CAS beroep aangetekend tegen de beslissing van de FIFA om hem en oud-voorzitter Sepp Blatter voor zes jaar te schorsen. Ze zijn jarenlang uit het voetbal verbannen vanwege een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. Het bedrag van 1,8 miljoen euro zou volgens de twee voetbalbobo’s een achterstallige salarisuitkering zijn geweest, maar de rechtsprekende kamer van de wereldvoetbalbond achtte dat niet bewezen.

Ook het tribunaal zegt te twijfelen aan de legitimiteit van de verklaring van Blatter en Platini. Zo weten alleen zij twee van de overeenkomst, klopt de geldsom op basis van het toenmalige salaris van Platini niet, en vond de betaling acht jaar na dato plaats. Het hof oordeelt daarom dat de Fransman de gedragsregels van de FIFA heeft overtreden. Wel vindt het CAS dat Platini te zwaar is gestraft, mede omdat de FIFA al in 2011 wist van de betaling maar pas in 2015 actie ondernam. Naast de schorsing werd ook de boete voor Platini verlaagd van 80.000 naar 60.000 Zwitsere francs (ruim 54.000 euro).

Uitspraak Blatter volgt nog

Blatter en Platini werden in eerste instantie acht jaar geschorst door de wereldvoetbalbond. Nadat beiden intern in hoger beroep gingen, besloot de beroepscommissie van de FIFA de straf terug te brengen tot zes jaar. Ook werd een verzoek de twee bestuurders levenslang te schorsen afgewezen. Beiden namen daar geen genoegen mee en gingen in beroep bij het CAS. Omdat Blatter later beroep heeft aangetekend, moet de uitspraak in zijn zaak nog volgen.

Het is maar de vraag of Platini nu met rust wordt gelaten wat betreft zijn betrokkenheid bij corruptie. De Fransman komt ook voor in de Panama Papers.

Lees ook over sportbestuurders die voorkomen in de Panama Papers: Pijnlijke inval voor nieuwe voorzitter FIFA

Hoger beroep

Het was de tweede keer in korte tijd dat de Fransman beroep had aangetekend bij het CAS over een door de FIFA opgelegde schorsing. Eerder werd hij vorig jaar op 7 oktober voor dezelfde betaling voor negentig dagen geschorst in afwachting van het strafonderzoek. Een beroep bij het sporttribunaal werd toen afgewezen, al oordeelde het CAS wel dat zijn toenmalige tijdelijke schorsing niet verlengd mocht worden. Daardoor kon hij in theorie meedoen aan de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA.

Platini, die voordat het corruptieschandaal rondom de FIFA uitkwam nog gold als favoriet voor die positie, trok zich echter terug omdat hij vond te weinig tijd te hebben om campagne te voeren. Uiteindelijk werd de Zwitser Gianni Infantino verkozen tot nieuwe voorzitter.