Canadees kijkt live mee hoe de bosbrand zijn huis verwoest

De beelden kwamen via een beveiligingssysteem binnen op zijn smartphone.

Screenshow uit de video van James O'Reilley.
Screenshow uit de video van James O'Reilley. YouTube / Storyful News

Vele honderden huizen zijn in vlammen op gegaan in de Canadese provincie Alberta, waar al dagen een grote bosbrand woedt. Tienduizenden mensen zijn het gebied ontvlucht. Een van hen is de 51-jarige James O’Reilley, die onderweg het twijfelachtige genoegen had de verwoesting van zijn huis live te kunnen volgen op zijn smartphone.

O’Reilley en zijn vrouw zaten dinsdag op twintig minuten afstand van Fort McMurray in de auto toen hij een melding kreeg van zijn beveiligingssysteem. Onderdeel van dat systeem is een camera, die live af te kijken is via internet. Zo zag hij hoe het raam aan scherven ging en de kamer zich vulde met rook en vlammen.

Lees meer over de brand in Alberta: Regen helpt brandweer bij natuurbranden Canada

Vlak voordat het huis van O’Reilley was afgebrand, vreesden de twee nog voor hun leven. Tijdens hun vlucht moesten ze naar eigen zeggen dwars door de vuurzee heen.

James O’Reilleys vrouw kon stream uit de woonkamer niet aanzien, vertelt hij aan Reuters. Hijzelf was vooral opgelucht dat ze waren ontkomen:

“Ik was euforisch, dus ik zat er niet mee. Ik wist al dat het huis verloren was, ik wist dat wij in leven waren en ik was zo blij dat we nog leefden dat de rest… Wat maakt het nog uit, toch?”

Van een ding hebben James O’Reilley en zijn vrouw spijt: de twee clownvissen, zo tam dat ze uit de hand aten, hebben ze niet in veiligheid gebracht.