Regen helpt brandweer bij natuurbranden Canada

Moeder Natuur hielp een handje met regenbuien en lagere temperaturen. Daardoor breidde het vuur zich minder snel uit dan verwacht.

Op zondag woedden de natuurbranden nog volop vlak langs de snelweg naar Fort McMurray.
Op zondag woedden de natuurbranden nog volop vlak langs de snelweg naar Fort McMurray. Foto Ryan Remiorz/AP

Canada heeft op moederdag hulp gekregen van Moeder Natuur. Dankzij lichte regen en dalende temperaturen breidden de aanhoudende natuurbranden in de provincie Alberta zich minder snel uit dan verwacht. De brandweer zegt voor het eerst grip te krijgen op de situatie.

Volgens de premier van de provincie is zo’n 161.000 hectare, meer dan het oppervlak van de provincie Utrecht, getroffen door de vlammenzee. Eerder was de verwachting dat de brand zich zou uitbreiden over een gebied dat twee keer zo groot zou zijn. De hoop is nu dat de regen aanhoudt. Dankzij een gunstige windrichting worden de branden nu weggeblazen van de stad Fort McMurray. Er is echter nog geen duidelijkheid over wanneer de meer dan 88.000 bewoners van de stad, die allemaal zijn geëvacueerd, terug kunnen naar hun huizen. Zeker 1.600 woningen zijn afgebrand door het vuur.

‘Goede blusomstandigheden’

Een functionaris van de provinciale brandweer zei tegen Reuters blij te zijn met het weer. “Dit zijn goede blusomstandigheden, en we kunnen nu echt bij de branden komen en er grip op krijgen.” De branden konden zich de afgelopen dagen juist snel uitbreiden dankzij het weer, dat hoge temperaturen combineerde met droogte en windstoten. Hoewel de brandweer steeds meer controle krijgt over de vlammenzee, zal het naar verwachting nog maanden duren voordat alles is geblust.

Er zijn geen slachtoffers gevallen door het vuur, al vielen er wel twee doden door verkeersongelukken tijdens de evacuatie. In de stad Fort McMurray wordt de komende tijd meetapparatuur geïnstalleerd om de luchtkwaliteit te meten. Intussen is de hoop dat de winning van ruwe olie uit de teerzandvelden in Alberta snel weer kan worden opgestart. Doordat de natuurbrand de productie uit de regio compleet stillegde, werd de complete olieproductie van Canada tijdelijk gehalveerd.