Armin van Buuren omarmt vele stijlen in ‘Embrace’

„Mijn hart heeft altijd bij dance gelegen, maar andere stijlen omarm ik ook”, zegt Armin van Buuren tegen een uitverkochte Ziggo Dome. Vandaar de naam van zijn laatste album, Embrace, en bijbehorende wereldtour. Rockband Kensington komt op, als een van de vele gastartiesten in diverse genres die elkaar sneller afwisselen dan in de dinnershow van Hans Klok.

Armin, gekleed in een zilveren trainingsjasje staat als zonnekoning in wisselende decors van wervelende dansers, vuurspuwers en muzikanten, onder wie hiphopproducer en zanger Mr Probz en trompettist Eric Vloeimans.

Productioneel zit alles perfect in elkaar. Watergolfjes op de achtergrond als Mr Probz Waves inzet; gitaren als de beurt is aan Kensington. Met iedere drumroffel die eindigt in een bass drop spuit er synchroon vuur uit podiumzuilen.

Maar wat doet Armin daar zelf nog achter die tafel met laptop? Hij wappert vooral in de lucht, interactie met de muzikanten lijkt beperkt. Na werk van zijn laatste album verpakt hij samples van klassiekers als Dominator en Can You Feel it in een trancejasje – net zo makkelijk als hij dat doet met Brightside en een song van Adele. Het heeft wat van effectbejag.

Tegen het eind herinnert hij hoe zijn podcast State of Trance begon met het nummer I’m in a state of trance. Dat klinkt wel authentiek. Fans in de zaal zijn het trance-icoon al die twintig jaar trouw gebleven, getuige hun leeftijd, maar in deze show is Armin van Buuren toch iets te ver afgedwaald.