Media

Uber en Lyft stoppen in Austin na verloren referendum

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De taxi-diensten Uber en Lyft stoppen voorlopig met ritten in Austin na een verloren referendum. Inwoners van de hoofdstad van Texas konden zich uitspreken over een nieuwe wet die Uber en Lyft onder andere verplicht om vingerafdrukscans te maken van hun chauffeurs om te controleren of ze een strafblad hebben. En ondanks dat de taxi-diensten zo’n 9 miljoen dollar hebben besteed tijdens de campagne en gratis ritjes aanboden van en naar de stembureaus konden ze de nieuwe wet niet tegen houden, meldt Quartz.

Behalve de omstreden vingerafdrukscans verplicht de nieuwe wet chauffeurs ook om hun auto’s te beplakken met bedrijfslogo’s en is er op bepaalde wegen een verbod om passagiers te laten in- en uitstappen. Nu die wet is aangenomen is dat reden voor Uber en Lyft om voorlopig te stoppen met het aanbieden van hun diensten.

Hoewel het maar één nederlaag is tegenover vele soepele wetten in andere staten die wél zijn aangenomen, is dit een belangrijke tegenslag voor het onoverwinnelijk lijkende Uber en Lyft, zegt David Butts die in Austin campagne tegen hen voerde:

“Uber, I think decided, they were going to make Austin an example to the nation. And Austin made Uber an example to the nation.”

56 procent van de stemmers in het referendum was tegen de wet.

In 60 jaar niet zo weinig nieuwe olie ontdekt

Sinds 1954 zijn er niet meer zo weinig nieuwe oliereserves ontdekt als in het afgelopen jaar. Dat komt volgens The Financial Times doordat oliemaatschappijen fors hebben moeten snijden vanwege de lage olieprijzen en daardoor een stuk minder investeren in de zoektocht naar nieuwe velden.

In 2014 werd daar nog zo’n 95 miljard dollar aan besteed, terwijl dit jaar naar verwachting niet meer dan 41 miljard dollar wordt uitgegeven. De meeste nieuwe reserves zijn ook nog eens offshore gevonden in diepe wateren waardoor het naar schatting zo’n zeven jaar duurt voor de nieuw ontdekte voorraden in productie kunnen worden genomen.

Toch is er voorlopig nog voldoende voorraad, pas in 2035 kunnen er tekorten ontstaan als de ontdekkingen op het huidige peil blijven. Dan kunnen de olieprijzen gaan stijgen en worden olievoorraden op land zoals de Amerikaanse schalievelden aantrekkelijker.

Geld verdienen met je selfies

Ook zonder vele volgers op Instagram of andere sociale media kunnen Amerikanen geld verdienen met hun selfies. Het bedrijf ‘Pay your Selfie’ wil inzicht krijgen in het gedrag van consumenten en betaalt hen daarom voor het uploaden van selfies van routinehandelingen naar een speciale app, meldt The New York Times.

Het gaat dan om dagelijkse handelingen als tandenpoetsen, ontbijten of de badkamer schoonmaken. Mensen die meedoen krijgen twintig dollar betaald als ze genoeg bruikbare selfies maken aan de hand van opdrachten die ze krijgen. Bijvoorbeeld ‘Maak een selfie met je favoriete Crest-product tijdens het tandenpoetsen’ of ‘Maak een selfie met een gezonde meeneem-snack’.

Uit het eerste voorbeeld kon tandpastabedrijf Crest concluderen dat opvallend veel mensen tussen 16 en 18 uur hun tanden poetsen, belangrijke informatie voor toekomstige campagnes op sociale media. En uit het tweede voorbeeld viel op dat sommige mensen chocoladerepen als Snickers als gezonde snack beschouwen.

Al met al leveren de ruim aangeleverde selfies voor bedrijven informatie op die ze nooit uit traditioneel consumentenonderzoek zouden kunnen halen.