Turkije doodt 55 IS-strijders in Noord-Syrië

Het is een reactie op de vele beschietingen van Islamitische Staat op de Turks-Syrische grensplaats Kilis.

Inwoners uit de Turks-Syrische grensplaats Kilis kijken hoe beschietingen worden uitgevoerd op stellingen van IS.
Inwoners uit de Turks-Syrische grensplaats Kilis kijken hoe beschietingen worden uitgevoerd op stellingen van IS. Foto Ilyas Akengin/ AFP

Het Turkse leger heeft met artillerievuur 55 strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië gedood. De beschietingen vonden plaats op zaterdag. Volgens Turkse legerfunctionarissen zijn drie raketinstallaties en drie voertuigen vernietigd, zo meldt persbureau Reuters.

De aanval is een reactie op de vele beschietingen van IS op de Turks-Syrische grensplaats Kilis, dat grenst aan het gebied van de terreurbeweging. In de afgelopen weken vielen hier zeker twintig doden en meer dan zeventig gewonden.

Afgelopen maandag beschoot het Turkse leger ook stellingen van IS op Syrisch grondgebied, daarbij werden 34 strijders gedood. Turkije wil meer steun van haar westerse partners om haar grondgebied te beschermen tegen aanvallen van IS. De Verenigde Staten en haar bondgenoten hebben in het afgelopen weekend 25 doelen van IS in Irak en Syrië gebombardeerd, zo meldt Reuters op basis van het Amerikaanse leger.

Syrische leger voert tegenaanval uit

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben op zondag het dorp Khan Touman, in de buurt bij Aleppo, gebombardeerd. Dit strategisch gelegen dorp, naast de snelweg tussen Aleppo en Damascus, werd afgelopen donderdag veroverd door jihadistische rebellenbewegingen. Bij deze verovering vielen zeker 73 doden.

De aanval werd uitgevoerd door strijders van Jaish al-Fatah (leger van de islam) een coalitie van jihadistische groepen waaronder ook militanten van Al-Nusra. Het verlies van dit dorp was ook een flinke klap voor de Iraanse troepen, zo meldt Reuters. Zij leden een van de grootste nederlagen in de Syrische oorlog. Iran, Rusland en het Libanese Hezbollah zijn militair en politiek bondgenoot van de Syrische president Assad.

Gevangenisopstand in Hama

In een gevangenis in de Syrische stad Hama is al een week lang een opstand aan de gang. Ongeveer achthonderd gevangenen protesteerden tegen de verplaatsing van vijf medegevangen die naar verluidt zouden worden geëxecuteerd. Ze gijzelden zeker zeven bewakers van de gevangenis, zo meldde de mensenrechtenorganistie Human Right Watch op basis van verklaringen van gevangenen.

Het Syrische leger voert sinds vrijdagavond aanvallen uit op de gevangenis om de opstand te breken. Daarbij gebruiken ze traangas en ruberen kogels. Ook zijn er geweerschoten gehoord. Taysir Alloush, lid van de oppositiebeweging de Syrisch Nationale Raad, hoopt dat de internationale gemeenschap ingrijpt.

“We geloven dat de internationale gemeenschap het mogelijke bloedbad tegen de gevangenen kan voorkomen”.

De gevangenen hebben hulp gevraagd aan het Rode Kruis om te bemiddelen. De Syrische autoriteiten hebben water en de stroom afgesloten en leveren ook geen voedsel meer.