Turkije bombardeert opnieuw PKK-doelen in Noord-Irak

De aanvallen volgden op gevechten tussen de PKK en het Turkse leger. Twee soldaten kwamen om, en twaalf militanten van PKK.

Een Koerdische familie op de vlucht voor de bombardementen van het Turkse leger in Noord-Irak.
Een Koerdische familie op de vlucht voor de bombardementen van het Turkse leger in Noord-Irak. Foto Alice Martins/ AP

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben op zondagochtend bunkers, wapendepots en andere militaire doelen van de Koerdische terreurgroep PKK gebombardeerd in Noord-Irak. Dat hebben legerfunctionarissen laten weten aan het Turkse persbureau Anadolu Agency.

De bombardementen vonden voornamelijk plaats in het Kandil-gebergte.

Twee maanden geleden bombardeerde het Turkse leger ook PKK-doelen in Noord-Irak, dat was een vergelding voor de bomaanslag die in Ankara aan 37 mensen het leven kostte. Deze aanslag werd later opgeëist door de Koerdische splinterbeweging TAK.

Veertien doden in Zuidoost-Turkije

De luchtaanvallen volgde op een bloedig weekend in het zuidoosten van Turkije. Op zondag werden twee soldaten gedood bij een explosie in de Turks-Syrische grensplaats Nusaybin, waar voornamelijk Koerden wonen. Ook raakten er een soldaat gewond. De explosie vond plaats tijdens een huiszoeking van het Turkse leger.

Volgens het Turkse leger zijn er in het afgelopen weekend tijdens gevechten ook twaalf militanten van de PKK omgekomen. Acht van hen kwamen om in het district Nusaybin, twee in Şirnak en twee PKK-leden werden gedood in Tunceli.

Sinds afgelopen zomer een einde kwam aan de wapenstilstand tussen de PKK en de Turkse regering, bombardeert het Turkse leger regelmatig PKK-doelen in het noorden van Irak. In deze oorlog zijn sindsdien 430 Turkse soldaten en politie-agenten omgekomen. Daarnaast kwamen 3.800 militanten van de PKK om.