Trump gelooft nu wel in hogere belastingen voor rijken

Hij zei ook voorstander te zijn van een hoger minimumloon. “Ik weet niet hoe je kunt rondkomen van 7,25 dollar per uur”, zei hij.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de belastingen voor de rijkste Amerikanen omhoog zouden moeten.
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de belastingen voor de rijkste Amerikanen omhoog zouden moeten. Foto Jim Urquhart / Reuters

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zondag gesuggereerd dat de belasting voor rijken in Amerika omhooggaat als hij president wordt en er met het Congres onderhandeld gaat worden. Als puntje bij paaltje komt, is Trump meer begaan met de middenklasse dan met de rijken, liet hij doorschemeren in het programma Meet the Press. De uitlating is opmerkelijk, omdat de voordelen van Trumps voorgestelde belastingplan volgens analisten vooral bij de allerrijksten terechtkomen.

Trump zei ook voorstander te zijn van een hoger minimumloon. De beslissing daarover wil hij overlaten aan de staten. „Ik weet niet hoe je kunt rondkomen van 7,25 dollar per uur”, zei hij. Eerder zei hij dat de VS aan concurrentiekracht zouden verliezen als het minimumloon wordt verhoogd.

Het staat vrijwel vast dat Trump de officiële Republikeinse presidentskandidaat, hoewel sommige prominenten zich nog verzetten. Aan Democratische zijde kwam Hillary Clinton zaterdag een stapje dichter bij de cruciale grens van 2.383 kiesmannen door de voorverkiezingen op Guam, een eiland in de Stille Oceaan, te winnen. Paradoxaal genoeg haalde tegenkandidaat Bernie Sanders haar iets in in de race om de Democratische kandidatuur. Dat komt doordat zijn overwinning in de staat Washington vorige maand iets hoger uitviel dan aanvankelijk geteld.

Lees ook dit opiniestuk van Charles Groenhuijsen: Donald Trump als president is geen ramp

McCain: Trump zou capabele leider kunnen zijn

De Republikeinse senator John McCain noemde Donald Trump zondag iemand die “een capabele leider zou kunnen zijn” en herhaalde nog maar eens dat hij de kandidaat van de Republikeinse partij zal steunen.

“Je moet luisteren naar de mensen die de kandidaat van de Republikeinse Partij hebben gekozen. Ik denk dat het “foolish” is om ze te negeren.”

McCain, die in 2008 een poging deed, had nog wel bedenkingen bij Trump. Bijvoorbeeld op hoe Trump zijn politieke tegenstanders beledigt.

“Ik heb nog nooit zo’n campagne die op de man gespeeld wordt gezien. Een campagne waarbij er vraagtekens woren gezet bij de integriteit en het karakter van de kandidaat. Dat stoort me. Je kunt het oneens zijn met iemand op een onderwerp, maar om hun karakter en integriteit te bekritiseren - het duurt lang om zulke wonden te laten helen”.