PSV verrassend kampioen na uitglijder Ajax

PSV-supporters in het centrum van Eindhoven komen bij elkaar om de ontknoping van de landstitel in de eredivisie te bekijken.
PSV-supporters in het centrum van Eindhoven komen bij elkaar om de ontknoping van de landstitel in de eredivisie te bekijken. Robin van Lonkhuijsen/ANP

PSV heeft zijn landstitel op de laatste speeldag verrassend geprolongeerd.

De Eindhovenaren, die in punten gelijk stonden met koploper Ajax maar een veel slechter doelsaldo hadden, wonnen hun uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 1-3, terwijl Ajax tegen De Graafschap in Doetinchem bleef steken op een 1-1 gelijkspel.

Ajax kwam in de eerste helft nog wel snel op voorsprong dankzij Younes, maar wist het overwicht niet uit te drukken in meer doelpunten. In de tweede helft speelden de Amsterdammers steeds moeizamer. De tegentreffer van Bryan Smeets kort na rust kwam Ajax niet meer te boven.

In Zwolle was PSV ondertussen uitgelopen naar een 1-3 overwinning op PEC dankzij Locadia en twee goals van Luuk de Jong. Tussendoor deed Ouasim Bouy namens Zwolle iets terug.

Ajax is daarmee veroordeeld tot de tweede plaats, en moet via de derde voorronde de Champions League zien te bereiken. PSV plaatst zich als landskampioen rechtstreeks.

Andere wedstrijden

AZ legde door winst (1-3) in een rechtstreeks duel met concurrent FC Utrecht beslag op de vierde plaats, die toegang geeft tot de voorronde van de Europa League.

Excelsior won met 0-2 van het reeds gedegradeerde Cambuur en bleef zo Willem II (dat met 2-3 te sterk was voor Roda JC) voor in de strijd om lijfsbehoud. De Tilburgers moeten zich, net als De Graafschap, via de nacompetitie zien te handhaven.