Protestmars tegen reljeugd Ede

De Marokkaanse gemeenschap in Ede wil hiermee duidelijk maken dat de onrust zo snel mogelijk moet stoppen.

De ongeregeldheden vonden plaats rondom het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in de wijk Veldhuizen in Ede.
De ongeregeldheden vonden plaats rondom het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in de wijk Veldhuizen in Ede. Foto Vincent Jannink/ANP.

Ongeveer honderdvijftig Marokkaanse Nederlanders en autochtone inwoners uit Ede lopen op zondagmiddag een protestmars tegen het wangedrag van ongeveer vijftig jongeren uit de Gelderse stad, zo meldt ANP. De tocht begon bij de moskee aan de Peppelensteeg en gaat naar de Lindenhorst in de wijk Veldhuizen.

Ook burgemeester Cees van der Knaap is aanwezig bij de tocht. Hij wil dat er een eind komt aan de onrust en stelde vorige week een samenscholingsverbod in.

Twitter avatar DeGelderlander De Gelderlander Demonstranten Ede lopen protest tegen wangedrag jongeren https://t.co/ZXkDJCtdlj https://t.co/yzIktpgSF4

Signaal vanuit Marokkaanse gemeenschap

Afgelopen dagen was het zeer onrustig in de wijk Veldhuizen, waarbij auto’s in brand werden gestoken. Ook werd de politie bekogeld met stenen. De rellen werden veroorzaakt door een groep van tientallen jongeren van voornamelijk Marokkaanse afkomst. Ze zorgden voor ongeregeldheden rond het leegstaande winkelcentrum Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door hen werd bezocht en dat inmiddels is gesloten.

De initiatiefnemers van de tocht, de Marokkaanse Moskee in Ede en de organisatie Samenstede willen dat de onrust in Veldhuizen zo snel mogelijk stopt. Tijani Zallali, voorzitter van Samenstede, laat aan De Gelderlander weten dat het belangrijk is dat de Marokkaanse gemeenschap een signaal geeft aan de Edese gemeenschap. “We staan niet achter de brandstichtingen.”