Na vijf jaar wachten eindelijk het nieuwe album van Radiohead

Het album ‘A Moon Shaped Pool’ bestaat uit 11 nummers. Radiohead bracht afgelopen week al twee singles uit.

Zanger Thom Yorke van de Britse band Radiohead
Zanger Thom Yorke van de Britse band Radiohead Foto Chris Pizzelo/ AP Photo/Chris Pizzello, File)

Het is waarschijnlijk het album waar wereldwijd de meeste muziekfans reikhalzend naar uitkeken. Na meer dan vijf jaar brengt de Britse band Radiohead van zanger Tom Yorke eindelijk haar nieuwe album uit, getiteld ‘A Moon Shaped Pool’. Het album bevat elf nummers en is te koop op de website van de band. Het is ook beschikbaar via iTunes.

Het album op vinyl is pas in september beschikbaar.

Lange pr-campagne voor nieuw album

De alternatieve rockband uit Oxfordshire is al jaren bezig met dit album en lanceerde om de haverklap een foto uit de studio, een nummer of iets anders om fans gek te maken.

Zo ontvingen vorige week zaterdag een aantal Britse fans onaangekondigd een flyer per post met daarop de tekst: “we weten waar je woont”. In de afgelopen dagen werd de promotie van het nieuwe album van de succesvolle band, die al meer dan 25 miljoen albums verkocht, flink opgevoerd.

Afgelopen week lanceerde de band het nummer ‘Daydreaming’ en de bijzondere stopmotionvideo bij ‘Burn The Witch’, dat inmiddels al meer dan tien miljoen keer is bekeken.

Veel nummers zijn al eerder opgevoerd

Maar meer nummers op het album zijn al bekend voor Radiohead-fans. Zo is het laatste nummer ‘True Love Waits’ al een paar keer uitgevoerd en verscheen ook op het live-album ‘I Might Be Wrong’.

Verder speelde Radiohead de nummers ‘Identikit’ en ‘Ful Stop’ tijdens hun tour in 2012 en bracht zanger Tom Yorke ‘Desert Island Disk’ en ‘Present Tense’ al eens ten gehore in een show tegen klimaatverandering in Parijs, van afgelopen jaar. Dit laatste nummer komt al uit 2008. Volgens de Amerikaanse muzieksite Pitchfork werd tijdens dit concert ook ‘The Numbers’ opgevoerd, toen werd er nog naar verwezen als ‘Silent Spring’.

Het album lijkt, kortom, een verzamelalbum van nummers waar in de afgelopen jaren aan is gesleuteld en nog eens is gesleuteld. De Britse band begint haar wereldtour in Amsterdam, ze spelen op 20 en 21 mei in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Beide shows zijn al uitverkocht.