Kittel opnieuw winnaar, Tjallingii pakt de bergtrui

Na zijn tweede etappewinst pakt sprinter Marcel Kittel ook de roze leiderstrui van Tom Dumoulin.

Foto Bas Czerwinski/ ANP

De derde en de laatste dag van de Giro in Nederland eindigde zoals verwacht in een sprint met de ijzersterke Duitser Marcel Kittel als winnaar. Naast de etappewinst pakt hij ook de roze leiderstrui van Tom Dumoulin.

Sprinter Moreno Hofland was de beste Nederlander op de zevende plaats, op zaterdag eindigde hij nog als vierde. Het mooiste nieuws voor wielerminnend Nederland is de winst van de blauwe bergtrui van Tjallingii. Na zijn tevergeefse poging in de tweede etappe slaagde hij op zondag alsnog in om de bergtrui te veroveren.

Gehuldigd in zijn stad Arnhem

De 38-jarige renner van LottoNL-Jumbo, die in juni zijn loopbaan beëindigt, kwam als eerste boven op de Posbank. Met de zaterdag veroverde punten in Berg en Dal nam hij de leiding in het bergklassement over van de Spanjaard Omar Fraile.

Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Kijk. Blauwe trui voor @mtjallingii hangt al klaar. https://t.co/5eg9TZ7O8g

Tjallingii maakte net als zaterdag deel uit van een kopgroep die al in de eerste kilometers van de rit ontstond. Toen miste hij net de bergtrui. Voor Tjallingii is het een zeer bijzondere dag, want de derde etappe eindigde in zijn woonplaats Arnhem.

Eerste uitvaller

Na drie etappes kent de Giro ook de eerste uitvaller. De bijna 39-jarige renner Jean-Christophe Péraud kwam ten val nadat een ploeggenoot van AG2R op een rotonde onderuit was geschoven. Péraud kwam hard op zijn gezicht terecht en werd in een ziekenwagen afgevoerd.

De Fransman was in 2014 nog de verrassende nummer twee in het eindklassement van de Tour de France.