Hockeyers Oranje Zwart voor de derde keer op rij kampioen

Oranje Zwart neemt zo afscheid van een tijdperk – de club fuseert met stadgenoot EMHC tot Oranje-Rood – als de beste club van Nederland

Foto Koen Suyk/ANP

De hockeymannen van Oranje Zwart zijn voor de derde keer op rij landskampioen geworden. De Eindhovenaren versloegen in een spannende beslissingswedstrijd in de play-offs Amsterdam met 3-2. Oranje Zwart neemt zo afscheid van een tijdperk - de club fuseert met stadgenoot EMHC tot Oranje-Rood - als de beste club van Nederland. En Amsterdam staat bij zowel de vrouwen als mannen, na de besten te zijn geweest in het reguliere seizoen, met lege handen.

“Helemaal niets in Amsterdam” klonk het dan ook meerdere keren tijdens de wedstrijd uit het luidruchtige oranje vak in het Wagener Stadion. Dat gebeurde al nadat bekend werd dat De Graafschap de uiteindelijk beslissende 1-1 had gemaakt tegen Ajax, nog meer nadat Mink van der Weerden kort daarna de 0-1 maakte uit een strafcorner. Hij maakte ook de 2-0 halverwege de eerste helft.

Comeback

Amsterdam was net niet bij machte om op dezelfde manier terugkomen als Oranje Zwart zaterdag. Toen bogen de Eindhovenaren op spectaculaire wijze een 2-0-achterstand om in een 3-2-overwinning. Wellicht was die mentale tik te groot. Het lukte Amsterdam slechts bij vlagen op de typerende aantrekkelijke en aanvallende manier te spelen en het was soms slordig. Dit was toch het weekend van Eindhoven.

Gisteren had Amsterdam het misschien al moeten afmaken. Toen Oranje Zwart vlak na rust terugkwam tot 2-1, kreeg Valentin Verga de kans 3-1 te maken uit een strafbal. Oranje Zwart-veteraan Robert van der Horst zou na de wedstrijd zeggen dat het wel gelopen was als die erin was gegaan. Zondag hetzelfde: Amsterdam kon bij 1-2 op gelijke hoogte komen, maar nu weer werd een strafbal gemist. Dat kun je je niet permitteren.

Voor Oranje Zwart was de titel de vierde ooit, Amsterdam had zijn 22ste kunnen winnen. De vrouwen van Amsterdam verloren hun best-of-three van recordkampioen Den Bosch, dat zijn zeventiende kampioenschap in negentien jaar pakte.