Griekse demonstratie mondt uit in knokpartij met politie

Duizenden Grieken gingen de straten van Athene op om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingen. Een groep raakte slaags met de politie.

De Griekse politie zet traangas in tegen demonstranten die molotovcocktails gooiden.
De Griekse politie zet traangas in tegen demonstranten die molotovcocktails gooiden. Angelos Tzortzinis / AFP

In Griekenland zijn zondag tienduizend Grieken de straten van Athene opgegaan om te demonstreren tegen nieuwe bezuinigingen. Daarbij gingen honderden relschoppers met de politie op de vuist, meldt persbureau AP. De politie werd bekogeld met brandbommen en zette op haar beurt traangas in.

De duizenden vreedzame betogers gingen er vandoor. De Grieken startten vrijdag met een 48 uur durende protest tegen de belastingverhoging en pensioenverlaging, dat zondagavond het hoogtepunt bereikte. Het Griekse parlement stemt zondagavond over nieuwe bezuinigingsmaatregelen, waaronder een verhoging van de btw (van 23 naar 24 procent) en verlaging van de pensioenen. Het land moet de maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen van de schuldeisers.

Griekenland is al bezig bezuinigingen door te voeren ter grootte van 3 procent van het bbp. De nieuwe maatregelen zouden nog eens 2 procent van het bbp moeten bedragen. De belangrijkste vraag is en blijft of Griekenland kan rekenen op kwijtschelding van een deel van de enorme staatsschuld. Bij ongewijzigd beleid zal die groeien naar 174,4 procent van het bruto binnenlands product. Te veel om ooit terug te betalen.