Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Elektrische auto’s zijn even vervuilend als gewone auto’s als het gaat om fijnstof en Panama is ook een belastingparadijs voor Nederlandse criminelen.

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Elektrische auto’s niet zo duurzaam

Ook elektrische auto´s zijn niet de oplossing in de strijd tegen fijnstof. Volgens de Volkskrant zou de uitstoot van deze duurzame voertuigen mogelijk zelfs overeen kunnen komen met die van gewone auto’s. Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Atmospheric Environment wijst in deze richting.

Dat elektrische auto’s bijna evenveel fijnstof opleveren heeft verschillende redenen, schrijft de krant. Zo zijn de motoren van deze voertuigen een kwart zwaarder dan brandstofmotoren. Hierdoor ondervinden autobanden en het asfalt meer slijtage. Omdat brandstofmotoren de afgelopen jaren minder fijnstof uitstoten vanwege strengere wetgeving is het verschil met hun duurzame broertjes sterk verminderd. Dat betekent echter niet dat elektrische auto’s niet milieuvriendelijker zijn, de remmen leveren minder van de schadelijke stofjes op. Het onderzoek in Atmospheric Environment benadrukt boven alles dat de normen rond fijnstof, de oorsprong ervan en de hoeveelheid die mensen binnen krijgen, verduidelijkt moeten worden.

Panama ook belastingparadijs voor Nederlandse criminelen

Nederlandse topcriminelen weten hun weg goed te vinden naar Panama, kopt het FD. Samen met dagblad Trouw deed de krant onderzoek naar de inmiddels beruchte Panama Papers.

Zo noemen de twee kranten onder andere een crimineel die veroordeeld is wegens zijn betrokkenheid bij de ontvoering van Freddy Heineken in de jaren tachtig. Deze Martin E. duikt op in de Panama Papers omdat hij via een Panamees vennootschap - en nogal een fors bedrag - een bungalowpark wilde oprichten in badplaats Las Tablas. Ook een zakenrelatie van Willem Holleeder komt voor in de onthullende financiële documenten, die zou vastgoed verhandeld hebben via Panama. Deze transactie valt echter in een periode waarvoor hij door Nederlandse justitie wordt onderzocht vanwege het massaal van de hand doen van onroerend goed in Nederland.

Volgens het FD zijn deze voorbeelden exemplarisch voor andere Nederlandse criminelen die op schimmige wijze geld via of naar belastingparadijs Panama hebben laten stromen.

Bastion onder vuur van CNV

Volgens vakbond CNV overtreedt hotelketen Bastion de wet door schoonmakers te weinig te betalen. De organisaties zegt pal achter deze bedreigde beroepsgroep te staan, schrijft Z24. Omdat Bastion deze werknemers per schoongemaakte kamer zou betalen en niet per uur gaat het bedrijf de fout in.

“Als je dat omrekent, verdienen de schoonmakers te weinig”, laat CNV bestuurder Jacqueline Twerda weten tegenover persbureau ANP. Vorig jaar kreeg Bastion ook al een boete van Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ter waarde van drie ton. De keten liet na mee te werken aan een onderzoek naar de loonbetaling.

Volgens Omroep Brabant bezoekt het CNV vandaag hotellocaties in het hele land om schoonmakers te steunen en te informeren van hun situatie. Het personeel kan dan ook ter plekke hun salaris laten controleren en registreren om de zaak tegen Bastion sterker te maken.