De stem van de beroemde dierendocu’s is 90 geworden

De man achter die stem, die zijn levenswerk heeft gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet, is Sir David Attenborough

Met 64 dienstjaren bij de BBC heeft natuurfilmer Attenborough een legio aan programma’s gemaakt.
Met 64 dienstjaren bij de BBC heeft natuurfilmer Attenborough een legio aan programma’s gemaakt. Screenshot YouTube / BBC Earth

Het is de stem die je meeneemt in de meest spectaculaire dierendocumentaires die er zijn. De man achter die stem, die zijn levenswerk heeft gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet, is zondag negentig jaar geworden. Sir David Attenborough.

Met 64 dienstjaren bij de BBC heeft natuurfilmer Attenborough een legio aan programma’s gemaakt. Hij maakte de vele technologische ontwikkelingen op het gebied van filmen mee en door de jaren heen is Attenborough uitgegroeid tot een icoon. Zijn humor, rustige stemgeluid en de prachtige beelden maken het dat miljoenen mensen bij alleen al het stemgeluid van de beste man zeggen: “dat is toch die man van die natuurdocumentaires?”.

Met zo’n lange carrière zijn er natuurlijk de hoogtepunten. Zo liep bij een uitzending over de paradijsvogel niet alles zoals gepland. Attenborough kreeg amper de kans om te praten, omdat het dier steeds door de filmmaker heen tettert en schettert.

Natuurlijk maakte de BBC ook een eerbetoon aan de 90-jarige Attenborough. Op de beelden is materiaal van de filmmaker uit de begindagen van zijn carrière te zien. Van zwart-witbeelden, tot in kleur en van in de studio op een stoel, tot op een besneeuwde bergtop.

Curling en Adele

Dat het Attenborough ook niet aan humor ontbreekt, blijkt wel toen BBC Radio 1 hem in 2014 vroeg om live verslag te doen van een curlingwedstrijd. De filmmaker stemde toe, maar het ging wel op zijn vertrouwde manier: als een natuurprogramma.

Maar ook met de single Hello van Adele, die opviel vanwege de nogal lange openingsscène van de videoclip, wist Attenborough wel raad. Met zijn geroemde stem beschrijft hij de openingsscène van Hello alsof het om een groep wilde leeuwen gaat.