Crisisopvang vluchtelingen duurder dan afgesproken

De gemeenten hadden gemiddeld 126 euro nodig om een vluchteling te kunnen laten overnachten. Dat is 26 euro meer dan afgesproken.

Bedden in de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De sporthal werd als crisisopvang ingericht om vluchtelingen op te vangen.
Bedden in de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De sporthal werd als crisisopvang ingericht om vluchtelingen op te vangen. Foto Arie Kievit / ANP

De crisisopvang van vluchtelingen is in meer dan de helft van de gevallen duurder uitgevallen dan vooraf afgesproken. Gemeenten hadden met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een vergoeding van 100 euro per vluchteling per nacht afgesproken, maar hadden gemiddeld 126 euro nodig om een vluchteling te kunnen laten overnachten. Dat meldt programma Reporter Radio zondag. Het programma wordt zondagavond uitgezonden.

Gemeenten en het COA kwamen overeen dat gemeenten 40 euro per vluchteling per nacht zouden krijgen, maar al gauw bleek dat bedrag te laag. Het bedrag werd verhoogd naar 100 euro per vluchteling per nacht. Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat Zoetermeer 491 euro uitgaf aan de opvang. Een goedkope gemeente is Landsmeer: daar kostte een overnachting 45 euro, weet de NOS.

In vijf gevallen hogere vergoeding

De oorzaak van de hogere kosten ligt bij de berekening van de gemeenten. Gemeenten rekenden bijvoorbeeld op een hogere bezetting op de noodopvang en bestelden meer bedden dan uiteindelijk noodzakelijk. Een aantal gemeenten vroeg bij het COA om een hogere vergoeding en in een vijftal gevallen werd dit toegewezen. Om welke gemeenten dit gaat, is niet bekend. De reden wel: soms werden er al kosten gemaakt voor de eerste dag, terwijl vluchtelingen pas een dag later aankwamen.

Opvang in sporthallen en schoolgebouwen voor minimaal 72 uur wordt gezien als crisisopvang. Het was vaak de eerste opvang van vluchtelingen, die door de grote toestroom van vluchtelingen niet terecht konden in reguliere asielzoekerscentra of noodopvanglocaties. In september stuurde staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) een brandbrief aan veiligheidsregio’s waarin hij met spoed vroeg naar slaapplekken voor vluchtelingen. Eind januari sloot de laatste crisisopvang.