Brandstichting en vernielingen bij gevangenisopstand België

Eén gevangene zou van de chaos gebruik gemaakt hebben om te ontsnappen, maar is weer opgepakt.

In het cellencomplex in Merksplas is ruimte voor meer dan zeshonderd gevangenen.
In het cellencomplex in Merksplas is ruimte voor meer dan zeshonderd gevangenen. Screenshot YouTube / Frank Wilrycx

In een gevangenis in Merksplas - in de Belgische provincie Antwerpen - is zaterdagavond een opstand uitgebroken. Zeker 170 gevangenen weigerden na het avondeten terug naar hun te cel gaan en hielden een deel van de binnenplaats bezet, zo meldt de Vlaamse omroep VRT. Inmiddels is de rust wedergekeerd in het cellencomplex.

De gevangenen eisten volgens de VRT meer inspraak en vinden dat de directie niet naar hen luistert. Met behulp van de brandweer probeerde de politie de gevangenen terug naar hun cel te krijgen, maar dat lukte pas zondagochtend. Het gevangeniswezen sprak van een “zeer ernstige” situatie waarbij de “sfeer erg grimmig” was.

Zo werden er op de binnenplaats brandjes gesticht, stenen gegooid en het meubilair werd kapot gemaakt. Eén gevangene zou zelfs van de chaos gebruik gemaakt hebben om te ontsnappen, maar hij zou inmiddels opnieuw gepakt zijn.

Schade

De burgemeester van Merksplas laat tegenover Het Nieuwsblad weten dat de schade “enorm” is en dat sommige cellen “compleet vernield” zijn en niet meer kunnen worden gebruikt. Enkele gedetineerden zijn daarom overgeplaatst naar andere gevangenissen.

In het cellencomplex in Merksplas is ruimte voor meer dan zeshonderd gevangenen. In de Waalse en de Brusselse gevangenissen wordt momenteel gestaakt door de cipiers, maar daar is de opstand in Merksplas niet het gevolg van, aldus de VRT.