‘Bosbrand Canada blijft nog maanden woeden’

De vuurzee legde al 200.000 hectare in as. Hoge temperaturen, droogte en harde wind wakkeren het vuur verder aan.

Later zondag wordt regen verwacht, maar dat is vermoedelijk niet genoeg om het vuur te doven.
Later zondag wordt regen verwacht, maar dat is vermoedelijk niet genoeg om het vuur te doven. Foto Alberta Royal Canadian Mounted Police (RCMP) / AFP

De Canadese autoriteiten vrezen dat de bosbrand, die al een week in de Canadese provincie Alberta woedt, nog lang niet dooft. Ook wordt gevreesd dat de brand uitbreidt naar de naastgelegen provincie Saskatchewan, dat op 75 kilometer afstand ligt. Inmiddels is een gebied van 200.000 hectare getroffen door de brand. Hoge temperaturen, droogte en harde wind wakkeren het vuur aan, meldt persdienst AP.

De brandweer kan de branden niet blussen, dus er wordt met smart gewacht op regen. Later zondag wordt regen verwacht, maar dat is vermoedelijk niet genoeg om het vuur te doven.

Zaterdag maakte de Canadese autoriteiten bekend meer dan 156.000 hectare door het vuur getroffen is. Volgens de premier van de provincie Alberta stond er nog 101.000 hectare in brand. De brand legde in het stadje Fort McMurray al zo’n 1.600 huizen in as. Door de vuurzee sloegen al meer dan 80.000 mensen op de vlucht. De meesten van hen vluchtten naar het noorden. Eerder deze week werd de noodtoestand al afgekondigd.

De vuurzee ontstond vermoedelijk afgelopen weekend en kon zich snel uitbreiden dankzij een ideale mix van weersomstandigheden van hoge temperaturen en zware windstoten. Fort McMurray ligt midden in de wildernis en wordt gezien als hoofdstad van de Canadese teerzandregio. De teerzanden in Canada, waaruit ruwe olie gewonnen kan worden, zijn na velden in Saoedi-Arabië en Venezuela de grootste ter wereld.