Belgische regering stuurt leger naar gevangenissen

De Belgische regering zet 180 soldaten in om cipiers bij te staan in Brusselse en Waalse gevangenissen waar gestaakt wordt.

De cipiers in Brusselse en Waalse gevangenissen staken sinds 25 april tegen de bezuinigingen.
De cipiers in Brusselse en Waalse gevangenissen staken sinds 25 april tegen de bezuinigingen. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De Belgische regering zet het leger in om cipiers bij te staan in gevangenissen waar gestaakt wordt. Dat meldt de Belgische krant De Morgen op basis van regeringsbronnen. Voorlopig gaat het om 180 man.

In gevangenissen in Brussel en Franstalig België wordt al twee weken gestaakt. Die stakingen leiden tot problemen: de bewaking en verzorging van gedetineerden lijdt eronder. Gevangenen hebben volgens de VRT hun wandeling al twee weken lang niet kunnen maken. Ook kregen ze hun eten niet op gezette tijden en konden ze niet op tijd douchen. Door de stakingen kunnen gevangen geen bezoek ontvangen en mogen ze niet bellen met familieleden. De minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemde de situatie zondagmorgen “onhoudbaar”.

De regering stuurt nu soldaten om de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meer tijd te geven om tot overeenstemming te komen met de vakbonden. In het persbericht staat te lezen dat de beslissing “noodzakelijk” is omdat de directies, het gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis “reeds twaalf dagen stand houden in uiterst moeilijke omstandigheden”.

Cipiersstakingen om bezuinigingen

De cipiersstakingen zorgen ervoor dat gevangenen al 13 dagen bewaakt worden door de politie. Die situatie was onhoudbaar, weet de VRT, omdat de politie zelf kampt met een personeelstekort vanwege de vluchtelingencrisis, de terreurdreiging en beveiliging van grote evenementen. De aanwezigheid van de politie zou voor spanningen in de gevangenissen zorgen.

De cipiers in Brusselse en Waalse gevangenissen staken sinds 25 april tegen de bezuinigingen. Afgelopen vrijdag kwam minister Geens met een voorstel voor 405 nieuwe banen in 2016. De vakbonden leggen dat nu aan hun leden voor.