Australiërs moeten op 2 juli weer naar de stembus

Premier Turnbull denkt bij vervroegde verkiezingen meer zetels te krijgen in beide kamers van het parlement.

Malcolm Turnbull.
Malcolm Turnbull. Foto EPA / Sam Mooy

Australië kan zich opmaken voor nieuwe verkiezingen op 2 juli. De Australische gouverneur-generaal stemde zondag in met het verzoek van premier Malcolm Turnbull om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zo meldt persbureau Reuters.

Turnbull vroeg zondag om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, omdat zijn plannen voor hervorming van de arbeidsmarkt en het tegengaan van corruptie bij vakbonden door het hogerhuis meerdere malen zijn afgewezen. Door het uitschrijven van nieuwe verkiezingen denkt de liberale premier meer zetels te krijgen in beide kamers van het parlement, ook al gaat zijn partij in de peilingen nek-aan-nek met de centrumlinkse Labor-oppositie.

Met nog twee manden voor de verkiezingen trapte Turnbull direct af met zijn campagne. Hij deed dat door te zeggen dat de kiezers voor een heldere keuze staan:

“Koers houden en doorgaan met het nationale plan voor meer werkgelegenheid of terug naar de centrumlinkse Labor-oppositie en meer belasting gaan betalen.”

In reactie op Turnbull liet oppositieleider Bill Shorten weten dat als Turnbull weer herkozen wordt “het dan uitloopt op een drie jaar lange teleurstelling”.

Turnbull werd in september beëdigd als premier van Australië. Hij is de opvolger van Tony Abbott, die werd weggestemd. Met Turnbull heeft Australië zijn vierde premier in 2,5 jaar tijd. Abott noemde na de benoeming van de nieuwe premier in 2015 Australië het land van de “draaideurpremiers”.