Zeker 73 doden bij busongeluk met tankwagen Afghanistan

Volgens de lokale autoriteiten heeft het ongeluk kunnen gebeuren door “roekeloos rijgedrag”.

Gewonden wachten tot de ambulance vertrekt van de plek van het ongeluk.
Gewonden wachten tot de ambulance vertrekt van de plek van het ongeluk. Foto: Rahmatullah Nikzad / AP Photo

Bij een ongeluk op een snelweg in Afghanistan zijn zeker 73 mensen om het leven gekomen nadat een tankwagen en twee passagiersbussen op elkaar botsten. Dat meldt het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid aan persbureau AFP. Eerder op zondag werd er gesproken van eveneens 73 gewonden.

Het ongeluk gebeurde zondagochtend op de weg tussen de hoofdstad Kabul en de stad Kandahar. Als gevolg van de aanrijding vlogen alle drie de voertuigen in brand. De tankwagen was gevuld met brandstof op het moment dat het ongeluk plaatsvond.

Mohammadullah Ahmadi, de directeur van de provinciale verkeersafdeling in het gebied, heeft in een verklaring laten weten dat het ongeluk heeft kunnen gebeuren door “roekeloos rijgedrag”.

Doordat omstanders direct te hulp schoten om gewonden uit de bussen te halen, is het dodental niet nog verder opgelopen, aldus Ahmadi.

Slechte wegen

Vanwege de slechte toestand van veel wegen in Afghanistan komen er vaker ongelukken voor. Zo vielen in december 24 doden toen een bus na een botsing in een ravijn stortte. De Wereldbank heeft eind 2015 bekendgemaakt omgerekend 227 miljoen euro uit te geven om de wegen te verbeteren.