Wat staat er op het spel op slotdag van de eredivisie?

Wordt Ajax of PSV kampioen? Gaat FC Utrecht of AZ Europa in? Iedere goal kan cruciaal zijn in de laatste speelronde.

Stand laatste speeldag

Bij acht van de negen wedstrijden staat zondag op de slotdag van de eredivisie (14.30 uur) nog iets op het spel. Een overzicht.

Titelrace

Bij puntverlies van Ajax tegen De Graafschap op De Vijverberg en een zege van PSV bij PEC Zwolle, gaat de titel naar Eindhoven. Wint Ajax en speelt PSV gelijk of verliest het bij PEC, dan is Ajax landskampioen. Wanneer beide ploegen winnen is het doelsaldo doorslaggevend. En daar is Ajax zwaar in het voordeel, de club heeft een doelsaldo van plus zes ten opzichte van PSV. Mochten de twee clubs, in het onwaarschijnlijke geval, op een gelijk doelsaldo eindigen, dan wint de club die het meest heeft gescoord de titel. Daar is titelverdediger PSV in het voordeel, de ploeg maakte vijf doelpunten méér dan Ajax.

Ajax treft het met De Graafschap, dat nergens meer voor speelt, de club kan de nacompetitie niet meer ontlopen. PSV heeft in PEC een tegenstander die nog speelt voor plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal. PEC-coach Ron Jans: „We kunnen wel heel dapper gaan roepen dat we voor de winst gaan, maar PSV is een hele zware dobber. Toch gaat ook een zware dobber weleens onder.”

De landskampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepfase van de lucratieve Champions League. De nummer twee moet zich via de derde voorronde proberen te kwalificeren voor de Champions League.

Strijd om belangrijke plaats vier

AZ-trainer John van den Brom verwacht zondag in de Galgenwaard een gekkenhuis als FC Utrecht en AZ in een onderling duel uitmaken welke ploeg als vierde eindigt en daarmee rechtstreeks naar de derde voorronde van de Europa League gaat. De thuisploeg moet AZ met drie doelpunten verschil verslaan om de club uit Alkmaar de vierde plek afhandig te maken.

„Het mooie is dat we het in een alles of niets-wedstrijd op eigen kracht af kunnen maken”, zei Van den Brom vrijdag. „We hoeven niet meer naar andere tussenstanden te kijken. Ik verwacht dat FC Utrecht er met de steun van hun supporters meteen opklapt. Het wordt een gekkenhuis, dat is mooi.” Aardige statistiek voor verliezend bekerfinalist FC Utrecht: de club won de laatste zes thuiswedstrijden tegen AZ, waarvan drie met drie of meer doelpunten verschil.

Play-offs Europees voetbal

Het laatste Europese ticket, dat recht geeft op de derde voorronde van de Europa League, kan worden verdiend via de play-offs. De nummers vijf tot en met acht plaatsen zich voor deze play-offs. PEC Zwolle, FC Groningen, NEC en Vitesse spelen zondag voor plaatsing – FC Utrecht, AZ en Heracles Almelo zijn al zeker van de play-offs.

Willem II in nacompetitie?

De Graafschap kan de gevreesde nacompetitie (voor behoud in de eredivisie) niet meer ontlopen. Excelsior staat op de ‘veilige’ vijftiende plaats met één punt voorsprong op het zwalkende Willem II.

De club uit Tilburg moet zondag naar Roda JC, Excelsior naar het gedegradeerde SC Cambuur.