‘Wapenstilstand in Aleppo wordt met 72 uur verlengd’

De “regeling van stilte”, zoals de wapenstilstand wordt genoemd, geldt ook voor de noordelijke kustprovincie Latakia.

Een raket van rebellen heeft een ziekenhuis in Aleppo geraakt. Foto AP

Het staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo is met 72 uur verlengd, zo meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van de Syrische staatspersdienst SANA. De “regeling van stilte”, zoals de wapenstilstand wordt genoemd, geldt ook voor de noordelijke kustprovincie Latakia (maps). Aanvankelijk zou de wapenstilstand, die donderdagochtend is ingegaan, voor 48 uur gelden.

De Verenigde Staten (VS) bereikten vorige week een akkoord met Rusland over het uitbreiden van de wapenstilstand: die gold eerst alleen in de provincie Latakia en de hoofdstad Damascus, maar nog niet in Aleppo. Voorwaarde was dat rebellen gebieden in Aleppo waar jihadistische strijders aanwezig zijn, zouden verlaten. Ook stelden de partijen dat er scherper toezicht moest komen op het in stand houden van de wapenstilstand.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dinsdagavond al te hopen op een wapenstilstand in de grootste stad van Syrië. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het zaak dat Rusland zorgt dat de Syrische president Assad zich aan de afspraken houdt. De VS letten er dan op hun beurt op dat ook de Syrische oppositie het bestand niet schendt.

Gevechten in Aleppo

In Aleppo, de grootste stad van Syrië, wordt de laatste weken intensief gevochten tussen het door de Russen gesteunde regeringsleger en oppositiegroepen. Volgens tv-netwerk Al Jazeera zouden in tien dagen bijna driehonderd mensen zijn omgekomen door bombardementen en beschietingen in de stad. Zo werden dinsdag negentien mensen, onder wie drie kinderen, gedood bij gevechten in de Noord-Syrische stad Aleppo. Er zouden tachtig mensen gewond zijn geraakt.

Medische hulpposten zijn vaker doelwit van bombardementen: daardoor is het steeds lastiger voor de 250.000 inwoners van de stad om medische hulp te krijgen, zo waarschuwde Artsen zonder Grenzen eerder. De organisatie vreest een humanitaire ramp.

    • Sterre van der Hee