Voor bij de jachtbuit

Om de wijnoogst te redden is hulp van jagers ingeroepen, ziet Harold Hamersma .

Inmiddels is er – na vele hoorzittingen en protesten – in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland dan eindelijk begonnen met het afschieten van damherten om verdere schade aan flora en fauna te voorkomen. En bovendien om zo de verkeersveiligheid te verhogen: er vonden diverse aanrijdingen plaats met de dieren.

Dat laatste deed mij denken aan een bezoek dat ik in het Australische Hunter Valley aan McGuigan Wines bracht. Toen ik daar kwam aanrijden, stond eigenaar Bill net naast de zwaar beschadigde Mercedes van zijn echtgenote. Ze stond er beteuterd bij: het betrof een van de duurste uitvoeringen en het ding was pas een dag oud. „Ik was nog geen twee mijl op weg of ik werd aan de bestuurderskant vol geraakt door een big red, een kangoeroe. En op de terugweg kwam er nota bene eentje aan de andere kant binnen.”

McGuigan kon er de humor wel van inzien en grinnikte dat dit zijn druiven in ieder geval niet kon overkomen. Om zijn wijngaarden tegen kangoeroes te beschermen, waren er hekken geplaatst.

Ook in Italië treffen de wijnmakers maatregelen tegen wild dat het op hun druiven heeft voorzien. In Piemonte sprak ik met wijnboeren die de vraatzucht van de wilde zwijnen hadden proberen in te dammen door de wijnranken zo te kweken dat de trossen hoog in de wingerd kwamen te hangen. Maar zij hadden buiten hun slimheid gerekend. De dieren gingen met hun kroost de wijngaard in en knielden om een jong op hun rug te laten klauteren. Daarna kwamen ze weer overeind, zodat de kleintjes bij de druiven konden. En in Toscane zijn zwijnen en herten een plaag voor de Chianti-wijnmakers.

Onlangs stond er een bericht over in The New York Times. Door de tientallen kilometers hek die er zijn geplaatst, wordt het pittoreske Toscaanse landschap aangetast, vreest het regiobestuur. Dat heeft – na vele hoorzittingen en protesten – een wet aangenomen, die het aantal zwijnen en herten drastisch moet beperken. En ook hier is de hulp van de jagerman ingeroepen. Wat nu te drinken bij de jachtbuit? Chianti, dat spreekt.